Magyar gazdaság

Újabb gazdaságösztönző csomag elfogadására készül Japán

A kormány már kedden döntést hoz a csomagról, amely a jövő év márciusával végződő folyó pénzügyi évben már a harmadik költségvetési módosítást jelenti.

A japán kormány azt tervezi, hogy újabb gazdaságösztönző programot fogad el a koronavírus-járvány súlyos csapásainak enyhítésére – közölte a Kyodo japán hírügynökség hétfőn.

A kormány már kedden döntést hoz a 73 ezer milliárd jen (701 milliárd dollár, átszámítva 208 ezer milliárd forint) értékű csomagról, amely a jövő év márciusával végződő folyó pénzügyi évben már a harmadik költségvetési módosítást jelenti.

A világ harmadik legnagyobb gazdasága a vártnál nagyobb növekedést ért el július-szeptemberben, de évekbe telhet a gazdasági teljesítmény visszaállítása a járvány előtti szintre.

Fotó: AFP

A bruttó hazai termék 5,0 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, de március-júniusban rekordnagyságú, 8,2 százalékos volt a GDP-csökkenés.

Japán eddig két lépcsőben 2,2 ezer milliárd dollár értékben léptetett életbe gazdaságösztönző intézkedéseket a járvány hatásainak kivédésére és ellentételezésre.

Gazdasági szakértők a folyó pénzügyi évre 5,6 százalékos GDP-csökkenést várnak.

gazdaságösztönzés jen Japán
Kapcsolódó cikkek