Magyar gazdaság

Varga Mihály: közel hatvan adóügyi módosítást végeztek a járvány miatt

A járvány időszakában 50-60 adóügyi módosítást hajtottak végre, a cél az ország elmúlt években elért adóelőnyének megtartása.

A járvány időszakában 50-60 adóügyi módosítást hajtottak végre, a cél az ország elmúlt években elért adóelőnyének megtartása – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A nemzetközi mérések is alátámasztják a kedvező adóváltozásokat:

az OECD 37 országa közül Magyarországon volt a legnagyobb mértékű az adóteher-csökkentés tavaly.

Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyek támogatják a gazdasági növekedést az adórendszeren keresztül is – mondta el Varga Mihály.

Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

Magyarországon az adóék mértéke 2015-höz képest több mint 4 százalékkal csökkent, a vizsgált országok között a legnagyobb csökkentést érte el.

Ezzel segítették a gazdasági növekedést

– húzta alá a miniszter.

Az adórendszerben bevezetett változtatásokkal 2010-óta sikerült a munkavállalók és a vállalkozások felől fokozatosan a fogyasztási adók felé tolni az adóztatás súlyát. Ezt jóval kedvezőbbnek nevezte a szempontjából.

A szocho mértéke a 2016-os megállapodás értelmében 27 százalékról az idén júliusban újabb 2 százalékponttal, 15,5 százalékra csökken.

A kormány eltökélt szándéka, hogy ha a gazdaság lehetőségei ezt megadják, akkor a következő 2 évben is tovább csökkentik.

Míg 2010-hez képest több mint 26 szorosára emelte a kormány a családi kedvezmények formájában a háztartásoknak nyújtott kedvezményeket. A sorba illeszkedett idén a 4 gyermeket nevelő anyák számára élethosszig bevezetett és vizsgálják ennek bevezetését a 3 gyermekes anyák esetében is.

Felidézte azt is, hogy 2019-től a nyugdíjasok foglakoztatása kedvezőbb lett, mert már nem kell szochot fizeti a munkáltatónak, és a munkavállalónak is csak az szja-t kell fizetni.

A beruházásösztönzésről elmondta

2017-től az egykulcsos, 9 százalékos társasági – ami Európában a legalacsonyabbnak számít – jelentősen ösztönzi a beruházásokat az adórendszeren keresztül.

A kormány további kedvezményeket vezetett be, példaként a fejlesztési tartalék 50 százalékos korlátjának eltörlését emelte ki, amit a 2019-es adóévre már érvényesíteni lehet.

Jövőre ismét 5 százalékos lesz az új lakások áfája, mert fontos a lakásépítések lendületének megőrzése. Idén 25-30 százalékkal több lakás épülhet az előző évhez képest, ezt a lendületet szeretnék megőrízni – jelezte.

Míg a szocialista kormányok mindig kivetettek adókat, de azokat nem szedték be, mi ettől eltérően azt csináljuk, hogy csökkentjük az adókat.

- mondta a miniszter.

Uniós tagországokkal és azon kívüli országokkal, például Svájccal bővült a nemzetközi adózási információcsere-hálózat. A tárca rálát az OECD tagországokra is, több mint 100 országgal van adóügyi együttműködése Magyarországnak – fűzte hozzá a politikus.

adóteher csökkentés Varga Mihály adó
Kapcsolódó cikkek