Magyar gazdaság

Domokos László: Megbizonyosodást adunk a társadalomnak

Az ÁSZ elnöke rámutatott, hogy feladatuk visszaigazolást adni a társadalom számára a közpénzügyi és gazdálkodási szabályok betartásáról.

3197 önkormányzat és 1284 önkormányzati hivatal integritását, korrupció elleni védettségét értékeli jelenleg az Állami Számvevőszék – jelentette ki az ÁSZ elnöke.

Domokos László a Kossuth Rádiónak adott interjúban rámutatott:

az összes magyarországi települést érintő rendszerszintű értékelés támogatást nyújt a szabályok betartásához, ami megalapozza az önkormányzatok hatékony működését,

emellett a COVID-19 világjárvány időszakában hozzájárul a megnövekedett korrupciós kockázatok elleni eredményes védekezéshez.

Elmondta: az ÁSZ törvényben rögzített feladata az állami adóhatóság és a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenységének ellenőrzése. E feladatkörében 2021 első félévében ellenőrzi az önkormányzatok helyi iparűzési adóval kapcsolatos tevékenységét, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kisvállalkozások tételes adójával és a kisvállalati adóval kapcsolatos tevékenységét.

Fotó: Kallus György/VG

2021 első félévében folytatódik a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése, ami az MNB alapfeladatai közé nem tartozó tevékenységeire, gazdálkodására, illetve a központi költségvetéssel összefüggő elszámolások szabályszerűségének értékelésére terjed ki

– ismertette az ÁSZ elnöke.

Domokos László rámutatott:

az ÁSZ feladata, hogy a társadalom számára megbizonyosodást, visszaigazolást adjon a közpénzügyi, gazdálkodási szabályok betartásáról.

Arról, hogy a közpénzekkel gazdálkodó, közvagyont kezelő szervezetek vezetői a valóságnak megfelelő nyilatkozatokat tettek-e, illetve dokumentumokat tettek-e közzé.

ÁSZ Domokos László
Kapcsolódó cikkek