BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas beruházást jelentett be a GE Healthcare

A több mint 3,3 milliárd forintos mesterséges intelligencia alapú egészségügyi innováció a hatékonyabb betegellátást segíti.

A GE Healthcare a kormány támogatásával új mesterséges intelligenciára alapuló kutatást indít, a projekt összköltsége 3,35 milliárd forint. A magyar kutatók, fejlesztők innovatív képességeire és a GE Healthcare magasan képzett szakemberei által elért eddigi sikerekre építve a GE budapesti fejlesztőközpontjában egy mesterséges intelligenciára alapuló, új kutatási projektet indít – jelentette be Ascsillán Endre, a GE Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke.

A kormány tavaly egy robosztus beruházási programot indított, 1433 vállalat döntött a magyarországi beruházások mellett – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a beruházások a magyar gazdaság dimenzióváltását felgyorsítják.

A GE és Magyaroszág kapcsolata 30 évre nyúlik vissza, a projekt megvalósulásához a kormány 675 millió forint támogatást biztosít.

A hazai szaktudásra építő, világszínvonalú kutatóközpont többek között olyan mesterséges intelligencia alapú digitális megoldásokat fejleszt, mint például a COVID-19 betegek hatékonyabb ellátását is segítő algoritmus, amely röntgenképek elemzésével segíti az orvosokat a lélegeztetőcső pontos pozícionálásában – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Fotó: Axel Heimken/dpa

Az egészségügyi infrastruktúra a világon szinte mindenhol túlterhelt és létszámhiánnyal küszködik.

Az ágazatban több millió szakember hiányzik, és 2030-ra a hiány várhatóan körülbelül 18 millióra növekszik a WHO számításai szerint. Az egyeztetett vizsgálati időpontoktól való távolmaradások, amelyek a páciensek számára fokozott egészségügyi kockázatot is jelentenek, éves szinten jelentős többletköltséget okoznak a diagnosztikai és ellátó intézményeknek.

Ennek ellenére az egészségügy még soha nem fejlődött ennyire dinamikusan és alkalmazott intelligens megoldásokat, mint napjainkban. A COVID-19 válság rámutatott arra, hogy égető szükség van gyorsan, rugalmasan alkalmazható és digitalizált egészségügyi rendszerekre, amelyek új generációs eszközökkel ruházzák fel az egészségügyben dolgozókat.

Magyarország a GE egyik legfontosabb európai helyszínévé vált

– mondta Ascsillán Endre, a GE Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke.

A vállalat emellett Magyarország elkötelezett partnere a koronavírus elleni harcban. A GE Healthcare a világ egyik vezető med-tech vállalata, amely elkötelezett az innováció ösztönzésében. A világszerte több mint 4 millió telepített képalkotó, mobil diagnosztikai és felügyeleti egység révén évente több mint 2 milliárd képalkotást végeznek berendezésein.

Globálisan több mint 300 milliárd forintot fektet kutatás-fejlesztésbe és innovációba éves szinten, valamint világszerte több mint 12 ezer szabadalommal rendelkezik. Több mint 1800 egészségügyi berendezés érkezett Magyarországra – ebből 4 világszínvonalú CT, 200 csúcs minőségű lélegeztetőgép, 1170 betegőrző monitor, 430 altatógép segíti a Covid-betegek ellátását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.