Magyar gazdaság

Illúzió a féktelen költekezésben bízni

Eddigi legrosszabb teljesítményét nyújtotta tavaly a brit kiskereskedelem a koronavírus-járvány miatt, és a jegybank elnöke szerint a gazdasági helyzet tovább romlik majd, mielőtt javulni kezdene.

A brit kiskereskedelmi forgalom tavaly 0,3 százalékkal esett vissza 2019-hez képest –

ilyen mértékű csökkenést nem regisztráltak 1995 óta,

amikor is az ágazati szövetség (British Retail Consortium – BRC) és a KMPG elkezdte az adatok közlését. Különösen a nem alapvető cikkeket árusító boltok érezték meg a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások hatását: a forgalmuk összességében 5, az internetes eladásokat nem számítva pedig 25 százalékkal zuhant. Bár decemberben rekordot döntöttek az élelmiszer-eladások, az egész évet ez sem tudta megmenteni.

A karácsony csekély segítséget hozott a kiskereskedelemnek, mivel az év legforgalmasabb időszakában sok boltot be kellett zárni a járvány miatt

– hangsúlyozta Helen Dickinson, a BRC vezérigazgatója. Az év utolsó hónapjában éves bázison 1,8, novemberhez képest 4,8 százalékkal nőtt a forgalom.

Mivel a boltbezárások miatt az ajándékok jelentős részét interneten kellett megrendelni, az online forgalom 44,8 százalékkal ugrott meg decemberben. Jól teljesítettek a szupermarketláncok és a barkácsbolthálózatok is, az utóbbiak közül a Kingfisher eladásai novemberben 24, decemberben 20,8 százalékkal növekedtek, míg internetes forgalma a január 9-ét megelőző tíz hétben több mint 150 százalékkal ugrott meg az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Fotó: David Cliff/NurPhoto

A BRC számainál rosszabb eredményt mutatnak viszont a brit a bank- és hitelkártya-forgalom majdnem felét uraló Barclaycard adatai; ezek szerint

a teljes fogyasztói kiadások éves bázison 2,3 százalékkal, az üzemanyag-vásárlás több mint 20, a vendéglátóhelyeken elköltött összeg 71 százalékkal zuhant decemberben.

Javult ellenben a fogyasztók bizalma az anyagi helyzetüket illetően, majdnem a negyedük kész többet költeni, mert a szokásosnál többet spórolt meg az elmúlt hónapokban. Silvana Tenreyro, a jegybank monetáris tanácsának tagja azonban figyelmeztetett, hogy a fogyasztók nem okvetlenül kezdenek majd költekezésbe, ha újranyit a vendéglátóipar, mert nő a munkahelyük megőrzése felett érzett bizonytalanság.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója hasonló aggodalmakat fogalmazott meg tegnap. Szerinte a hivatalos statisztika alábecsüli a rátát, amely közelebb lehet a 6,5 százalékhoz, mint a legutóbb nyilvánosságra hozott 4,9-hez. Egyetért Rishi Sunak pénzügyminiszterrel, aki hétfőn azt mondta, hogy a gazdasági helyzet valószínűleg tovább romlik majd, mielőtt javulni kezdene. Elhárította a feltételezést, hogy az alapkamat nulla százalék alá csökkentése lenne a legjobb megoldás a növekedés felpörgetésére, és nem kötelezte el magát további ösztönzés mellett sem. Az elemzői konszenzus szerint a brit gazdaság 2020 utolsó és 2021 első negyedévében is zsugorodik, és visszacsúszik a recesszióba.

Merkel kész meghosszabbítani a zárlatot

Akár március végéig is megmaradhatnak a korlátozások Németországban, ha nem sikerül megfékezni a koronavírus új törzsének terjedését – figyelmeztetett tegnap Angela Merkel kancellár, szerinte ha nem járnak sikerrel, akkor a fertőzések száma a jelenleginek a tízszeresére nőhet húsvétig. Karácsony óta gyakran a napi 900-1000 halálozást jelentenek az országból. Kínában egy újabb várost zártak le, miután azonosítottak egy új fertőzöttet, Japánban pedig Szuga Josihide kormányfő a rendkívüli állapot kiterjesztését fontolgatja Tokión kívül más prefektúrákra, a többi között Aicsira, ahol a Toyota központja található.

 

koronavírus járvány brit kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek