Magyar gazdaság

Decemberben 2,6 százalékkal nőtt az áramfogyasztás

A gázfogyasztás az előző évhez hasonlóan alakult.

Magyarországon tavaly decemberben a nettó áramfogyasztás 2,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a gázfogyasztás az előző évhez hasonlóan alakult – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pénteken közzétett elemzésében.

A tájékoztatás szerint a tavaly decemberi adatok alapján

az európai országok nettó villamos energia fogyasztása 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest,

Magyarországon ennél nagyobb mértékben.

Tavaly decemberben a másnapi szállításra vonatkozó villamos energia tőzsdén, a HUPX DAM piacon az átlagos árszinthez képesti hirtelen kiugró érték, az ártüske 2020 decemberében több alkalommal is kialakult.

Fotó: Shutterstock

A magas árhoz számos tényező együttes megjelenése vezetett, köztük a román szélenergián alapuló termelés leállása, az északi importlehetőségek csökkenése, hazai termelőkapacitások kiesése, továbbá egyes esetekben az egyébként rendelkezésre álló kapacitások működtetésének hiánya – írják a közleményben.

Az elemzés szerint

a másnapi árak havi átlaga az öt legnagyobb európai piacon és Magyarországon is éves csúcsra emelkedett, az európai árak emelkedésében fontos szerepe volt az alacsony megújuló termelésnek.

Az áremelkedés a COVID-19 járvány utáni visszaesésből már kilábaló, de még visszafogott régiós keresleti környezetben történt, különösen a csúcsárakkal jellemezhető napokban nem volt kiemelkedő nagyságú a rendszerterhelés. Az áremelkedést alapvetően kínálati tényezők magyarázták, amelyek a magyar árakat befolyásoló német piacon, a balkáni régióban és a hazai piacon egyszerre jelentkeztek.

A hazai kínálatot a Paksi Atomerőmű egy blokkjának éves karbantartása, illetve lignites és gáztüzelésű erőművek nem tervezett kiesései is szűkítették – írja az energiahivatal közleményében.

A közlemény szerint a hazai gázfogyasztás 2020 decemberében az előző évhez hasonlóan alakult, az import visszaesett, a belföldi felhasználás felét a kitárolás biztosította, 2020 decemberben a hűvösebbre forduló időjárással novemberhez képest emelkedett a hazai gázfogyasztás, de nem haladta meg az előző év decemberi szintjét.

A spot gázárak a hónap során közel 20 százalékkal emelkedtek, és megközelítették a megawattóránkénti 17 eurós szintet,

a hazai tőzsdei árak folyamatosan alacsonyabbak voltak mind az osztrák, mind pedig az európai árcentrumnak tekinthető holland piaci áraknál- írják a közleményben.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek