Magyar gazdaság

Egyelőre nem reális cél az egy számjegyű szja

Nem valószínű, hogy a költségvetésben lenne arra mozgástér, hogy a 15 százalékos szja kulcsát csökkentsék.

Nem valószínű, hogy a költségvetésben lenne arra mozgástér, hogy a 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) kulcsát csökkentsék, ez ebben a ciklusban szinte biztos, hogy nem várható – válaszolta a Világgazdaságnak Bajusz Dániel, a Vámos-Nagy Ernst and Young Ügyvédi Iroda adójogásza arra a kérdésre, hogy mikor valósulhat meg ez a kormányzati célkitűzés. A szakember úgy látja, hogy

a mentességek, illetve kedvezmények rendszere jelenleg is kiterjedt, és ennek megváltoztatására egyelőre nem mutatkozik valós szándék.

Mint ismert, a családi adókedvezmény, az első házasulók, valamint a négygyermekes anyák adókedvezménye után legutóbb a 25 év alattiak átlagkeresetig terjedő mentességét jelentette be a kabinet. Bajusz Dániel hangsúlyozta, hogy magasabb adókulcs esetén van létjogosultsága a különböző mentességek bonyolult rendszerének, alacsonyabb kulcs esetén viszont erre már nincs szükség. Emlékeztetett, hogy sokan ebbe az irányba tett lépésként értékelték a béren kívüli juttatási rendszer két évvel ezelőtti átalakítását, amelynek következtében csak a maradt meg a cafeteriák közül.

Fotó: Shutterstock

Az adójogász jelezte, hogy a költségvetés idei szja-bevételi előirányzata 2683,5 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy egy 6 százalékpontos adócsökkentés – 9 százalékos kulcs mellett – éves szinten 1073,4 milliárd forint kiesést okozna a büdzsének.

Érdemes megjegyezni, hogy a bevétel növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb veszteséggel járhat egy ilyen mértékű adócsökkentés az államkasszának, pár évvel korábban szakértők kisebb, 600-700 milliárd forint elmaradással számoltak, vagyis a jövőben az összeg tovább nőhet. A szakértő rámutatott, hogy 2020-ban a költségvetési deficit az előirányzott 391 milliárd forint helyett 5548,6 milliárd forint, a 9 százaléka lett, ezért

egyelőre nem látható olyan fiskális mozgástér, amely az adókulcs mérséklését lehetővé tenné, különösen, mivel a járvány utáni gazdasági kilábalás is bizonytalan.

Ez még akkor is így van, ha az adóbevételek nem estek vissza drasztikusan, inkább a kiadási oldal növelte a hiányt. Tavaly a gazdasági visszaesés ellenére az szja-bevételek kifejezetten jól alakultak, hiszen 2019-hez képest 103 milliárd forinttal több folyt be a költségvetésbe, ám – emelte ki Bajusz Dá­niel – az éves előirányzatnak a 96,9 százaléka teljesült, ami a tervhez képest mintegy mínusz 81 milliárd forint bevétel-visszaesés.

személyi jövedelamadó adózás költségvetés
Kapcsolódó cikkek