Magyar gazdaság

Az innováció jelenti a magyar versenyképességet

A Foxconn világszerte próbál segíteni a járvány elleni védekezést segítő eszközök előállításával.

„A Foxconn világszerte próbál segíteni a járvány elleni védekezést segítő eszközök előállításával, így több kontinensen gyártunk sebészeti szájmaszkokat is. Ennek jegyében gondoltuk úgy, hogy hazai gyártókapacitás kiépítésével járulunk hozzá Magyarország önálló védekezési potenciáljához is.

A maszkgyártás számunkra tisztán társadalmi felelősségvállalás”

– hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Tálos Péter, a Foxconn alelnöke, a magyarországi leányvállalatok ügyvezető igazgatója, ismertetvén azt is: a járvány nem volt negatív hatással az üzletmenetükre, mivel tavaly január óta folyamatosan védekeznek.

Fotó: Fürjes Viktória

Hozzátette: a komáromi Foxconn-gyárban nem termékek, hanem a gyártástechnológia fejlesztése folyik gőzerővel.

Büszkék vagyunk rá, hogy vannak olyan területek, ahol a mi gyárunk világelső az adott technológia ipari célú alkalmazásában. Ilyen például az úgynevezett kiterjesztett valóság. Tavaly szeptember óta működik gyárunkban 5G hálózat, tudomásom szerint elsőként Magyarországon

– jelezte a tajvani hátterű cég vezetője, megemlítvén azt is, hogy sikerült az üzem működőképességét teljes mértékben megőrizni, így a kapacitásaikra sem volt kedvezőtlen hatással a járvány, és nincsenek létszámproblémáik sem.

Tálos Péter, aki egyben a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke is, utóbbi minőségében úgy tartja,

Magyarország vonzó a külföldi működő tőke számára, az euró bevezetése pedig nagyot lendítene a vállalkozások jelentős részén. Ugyanakkora a gondot az jelenti, hogy nagyon alacsony a hazai tőke aránya a magyar gazdaságban.

Végezetül kitért arra is, hogy a magyar gazdaság akkor lesz versenyképes, ha ki tud alakítani olyan értékláncokat, amelyekben a hazai vállalkozások kulcsszerepet játszanak. Erre egyedül az innováció révén, az úgynevezett „réspiacokon” lát lehetőséget.

 

foxconn Tálos Péter
Kapcsolódó cikkek