Magyar gazdaság

Kisebb a kamatteher mint tíz évvel ezelőtt

Jelenleg a GDP 2,2-2,3 százalékát költi az ország az államadósság kamataira, míg 2010-ben ez a GDP 4,1 százaléka volt.

A költségvetést feleakkora mértékben nyomasztja az adósságteher most, mint 2005-2010-ben:

jelenleg a 2,2-2,3 százalékát költi az ország az államadósság kamataira, míg 2010-ben ez a GDP 4,1 százaléka volt

- mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja. Kiemelte: a nagy hitelminősítők a GDP arányos államadósság mellett a kamatkiadások mértékét is kiemelten figyelik. Ezért javíthatta a Moody's szeptemberben a felminősítés esélyét az államadósság emelkedése ellenére.

A tavaly átmeneteileg újra 81 százalékra emelkedett államadósság-arány sokkal kisebb mértékben fogja vissza a kilábalást, mint 12 évvel ezelőtt – hangsúlyozta Pleschinger Gyula utalva arra, hogy ez az alacsonyabb kamatterhek mellett a külföldi kitettség csökkenésének is köszönhető. A járvány hatásainak enyhítésére, a gazdaság működőképességének megőrzésére jelentős összegeket kellett a költségvetésből költeni, az államadósság ezért az év végére szinte pontosan ugyanarra a szintre emelkedett, mint ahol 12 évvel ezelőtt volt – idézte fel.

Fotó: Shutterstock

Nemcsak Magyarországon, de minden uniós országban jelentősen elszaladt a költségvetési hiány, így a 9 százalékos magyar adat éppen az uniós átlagnak felel meg

- mutatott rá a monetáris tanácstag.

Pleschinger Gyula megjegyezte: fontos az államadósság fokozatos és folyamatos csökkentése, azt azonban csak addig szabad erőltetni, amíg nem fogja vissza a kilábalást.

Az alacsony kamatkörnyezet jó eséllyel még éveken keresztül megmarad, így az megújítása is alacsony kamatokkal történhet majd

- mondta a jegybankár utalva arra, hogy az éves kamatteher várhatóan ennek eredményeképpen, illetve a GDP növekedése miatt csökkenni fog a következő években.

A gazdaság gyors újraindításának esélyét segíti, hogy a többi közép-kelet-európai országhoz hasonlóan Magyarország is a helyreállítási alap 750 milliárd eurós összegének kedvezményezettjei közé tartozik majd – hívta fel a figyelmet Pleschinger Gyula. Ez hét év alatt 50 milliárd eurónyi kedvezményes hitelt és vissza nem térítendő támogatást jelenthet – tette hozzá.

adósság kamatteher
Kapcsolódó cikkek