K. B. Z. | Jól alkalmazkodtak a hazai tojástermelők a pandémia okozta válsághelyzethez, és a biztonságos tojásellátás mellett a regisztrált termelés növekedésére számítanak – ez olvasható ki a Magyar Tojásszövetség szerint az idei év pozitív tojástermelési előrejelzéseiből. A koronavírus megjelenésével az emberek még inkább az elérhető árú és tápanyagdús élelmiszerek felé fordulnak – mondta Szép Imre, a szövetség elnöke. A tojás olyan teljes értékű táplálék, fehérje- és D-vitamin-forrás, amelyre a mostani időszakban még nagyobb szüksége van a szervezetünknek, a szövetség ezért is adományozott 20 ezer darabot a Magyar Vöröskereszt által fenntartott intézményeknek.
A hazai tojásfogyasztás 2013 óta emelkedik: akkor még csak 214 darab tojást ettünk átlagosan egy évben, 2019-ben már 243 darab volt az egy főre jutó tojásfogyasztás. Szép Imre szerint az éves hazai tojásfogyasztás az idén is 2,3 milliárd darab körül lesz. A regisztrált termelés növekedését várják, 1,15-1,2 milliárd tojást. A belföldi tojásigény körülbelül felét az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji, 21-22 százalékát az import fedezi. Húsvétkor 100-150 millió darab tojás fogy, ez az éves fogyasztás 4-7 százaléka.
A szövetségnél kiemelték: mivel mindig a rövid ellátási láncú, regionálisan megtermelt élelmiszer a fenntarthatóbb a külföldről hozott hasonló áruval szemben, a magyar tojás megvásárlása nemcsak abban segít, hogy ne szálljanak el a tojásárak itthon, hanem abban is, hogy együtt védjük meg a Földet. A tojás a legfenntarthatóbban előállítható és az egyik legolcsóbb fehérjeforrás, Magyarországon pedig minden tartástechnológiának helye van.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.