Magyar gazdaság

Lengyelországban megint elszabadult a járvány

25 ezer új koronavírus-fertőzöttet, és 453 a vírusfertőzés miatt elhunyt beteget regisztáltak kedden a lengyel egészségügyi hatóságok, 74 százalékkal többet, mint egy nappal korábban.

A szerdán nyilvánosságra hozott adatok rosszabbak, mint idén eddig bármikor – írja a Polskie Radio. Legutóbb tavaly novemberben, a járvány második hullámának csúcsán érkeztek a mostanihoz hasonlóan riasztó adatok Lengyelországból. Akkoriban volt olyan nap, amikor 674 halálesetet regisztráltak, a fertőzöttek száma pedig csaknem 28 ezerrel emelkedett egy nap alatt.

Ölre mennek a vakcináért a szomszédok

Egyre nő a koronavírus-fertőzöttek száma a környező országokban, miközben vakcinából még mindig nincs elég.

A legsúlyosabb járványgócok most a főváros, Varsó közelében, illetve a sziléziai bányavidéken vannak – utóbbi már a járvány első hulláma óta a legfertőzöttebb területnek számít Lengyelországban.

A lengyel kormány hétfőn mindkét súlyosan fertőzött vajdaságban korlátozásokat vezetett be – az alsó tagozatos iskolások visszatértek a távoktatásra, bezártak a szállodák, a bevásárlóközpontok, valamint a kulturális- és sportközpontok is.

Az ország más területein eddig nem szigorítottak a járványügyi intézkedéseken – a kocsmák és az éttermek október óta csak elvitelre szolgálhatnak ki egész Lengyelországban.

Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto via AFP

Ám a szerdán nyilvánosságra hozott járványügyi adatok láttán megindult a találgatás: vajon a kormány sutba dobja-e korábbi terveit, és újabb országos lezárást hirdet, nem várva meg a március 28-át az érvényben lévő intézkedések felülvizsgálatával?

Ezt indokolná a lengyelországi kórházakban kialakult helyzet is;

mintegy 21 500 koronavírusos betegek kezelnek az egészségügyi intézményeknek, közülük 2200-an vannak lélegeztetőgépen.

Újra üzembe helyezték a tavaly felépített tábori kórházakat – köztük a varsói Nemzeti Stadion épületében felhúzott, 1200 beteg befogadására alkalmas ideiglenes kórházat is – és ezek mellé újakat is építenek. És egyre többen vannak azok a betegek, akik távoli megfigyelés alatt, otthonaikban próbálják átvészelni a vírusfertőzést. Őket mutatóujjukra erősített pulzoximéterrel (a vég oxigén-szintjét mérő szerkezettel) látták el, amely jelzi kezelőorvosuknak, ha állapotuk hirtelen romlana.

A 38 milliós országban mostanáig csaknem 2 millióan fertőződtek meg a koronavírussal; közülük 48 ezren belehaltak a betegség szövődményeibe.

A koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát 1,6 millióan kapták már meg Lengyelországban, további 1,36 millióan pedig már túl vannak az első injekción, és várják a második oltást.

A varsói kormány azt tervezi, hogy őszre a felnőtt lakosság 60-70 százalékát beoltja – ehhez áprilistól már a Johnson & Johnson által kifejlesztett oltóanyagot is használják az unióban engedélyezett három másik vakcina mellett.

kórház országos lezárás koronavírus járvány Lengyelország korlátozások
Kapcsolódó cikkek