Magyar gazdaság

Márciusban 303,6 ezren kerestek állást

Tavaly márciushoz viszonyítva 7,9 százalékkal nőtt az álláskeresők száma,a megelőző hónaphoz viszonyítva azonban csak fél százalékkal.

Márciusban 303,6 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében, amely 22,4 ezer fővel több az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva.

Az álláskeresők száma 2020 márciusához képest 7,9, a megelőző hónaphoz viszonyítva azonban csak fél százalékkal nőtt.

Az év első hónapjaiban szezonális hatások miatt nem ritka a kismértékű növekedés. Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 124,1 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 40,9 százalékot jelentett a vizsgált hónapban, középfokú iskolai végzettséggel az 52,1 százalékuk, felsőfokúval pedig a 7 százalékuk rendelkezett.

A tárgyhónapban 155,7 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 50,3 százaléka álláskeresési ellátásban, 49,7 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Az álláskeresők 48,7 százaléka azonban semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,5 százalék volt márciusban, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,7 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye (1,8, illetve 1,4 százalék) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér megye is.

Márciusban 22,4 ezer pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskereső között 7,4 százalékot jelentett.

A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, valamint jelentős még Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Békés megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma. A pályakezdő álláskeresők összetétele a következőképpen alakult a megszerzett legmagasabb iskolai végzettség szerint: 42,3 százalékuknak legfeljebb általános iskolai, 14,4 százalékuknak szakiskolai vagy szakmunkás, a gimnáziumi végzettséggel rendelkezők aránya 16,6, a szakközépiskolai vagy technikumival rendelkezőké 21,2 százalék, felsőfokú iskolai végzettsége pedig 5,5 százalékuknak volt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 26,7 százalékos a növekedés az egy évvel korábbi létszám viszonylatában.

A 91,4 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 30,1 százalékos aránnyal szerepelt a tárgyhónapban. A 25 éven aluli korosztályba 38,2 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és a felettiek száma 78,5 ezer fő volt. Az előbbiek 12,6 százalékot, az utóbbiak pedig 25,9 százalékot képviseltek az álláskeresők között.

Fotó: Shutterstock

A tárgyhónapban összesen 40,8 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 7,1 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 30,8 százalékkal csökkent.

Összesen 96,2 ezer üres álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók, amelynek 90,5 százalékához igényeltek támogatást. Az álláshelyek számában tartósan erős szezonalitás érzékelhető, ezért egyértelmű, a válság következményeként értékelhető tendencia nem mutatható ki az NFSZ elemzése szerint. Összességében 150,1 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre márciusban, amelyből a hónap végére 62,3 ezer maradt betöltetlen.

A foglalkoztatók összesen 975 személyt érintő csoportos létszámleépítésre vonatkozó döntést jelentettek be.

A leépítések az építményüzemeltetés, zöldterület-kezelés, információ-technológiai szolgáltatás, kiskereskedelem, élelmiszergyártás, egyéb személyi szolgáltatás, számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatokat érintették Budapesten, valamint Pest, Zala, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Nógrád megyében.

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) munkanélküliség foglalkoztatás
Kapcsolódó cikkek