Magyar gazdaság

Nőtt 2020-ban a műszaki cikkek globális piacának bevétele

Magyarországon a TCG piac 9 százalékos növekedést ért el 2020-ban a 2019-es évhez képest.

2020-ban a COVID-19 járvány több iparágban is zavart okozott, azonban a műszaki cikkek globális piaca (Észak-Amerika kivételével) az éves szinten 2 százalékos értékbeli növekedés mutatott. A fogyasztókat a műszaki eszközökhöz segítették, hogy otthon maradva tovább dolgozzanak és tanuljanak, ami az IT és az Office termékek iránti kereslet növekedéséhez vezetett.

Ugyanilyen fontos volt a háztartási gépek által a főzéshez és a takarításhoz nyújtott kényelem iránti igény, különösen Európában és más gazdag régiókban.

A piac 2020 áprilisát követő összezsugorodása és az eladási érték csaknem 25 százalékos csökkenése után úgy tűnt, hogy a COVID-19-nek letaroló hatása lesz. De az év előrehaladtával a piacok helyreálltak.

Soha nem látott év áll mögöttünk – és végül a COVID-19 a műszaki és tartós cikkek iparának mozgatórugója lett

- magyarázza Norbert Herzog, a GfK műszaki termékekkel foglalkozó szakértője.

Ennek maradandó hatása lesz, mivel a háztartások digitalizálása gyors volt, és a fogyasztók jelentős összegeket fektettek informatikai eszközeikbe és háztartási készülékeikbe. Ma a háztartások tulajdonban lévő termékek száma minden eddiginél magasabb, ami a TCG (Technical Consumer Goods = műszaki elektronikai termékek) piacain hosszú távon növeli a bevételeket.

Ám globálisan egyértelmű megosztottság van a fejlett és a feltörekvő régiók között. Európában és a fejlett ázsiai régiókban a fogyasztók az otthonukba invesztáltak (2020-ban éves szinten 8 százalékos értéknövekedés). Azonban a feltörekvő piacok Ázsiában és Latin Amerikában 4 százalékkal csökkentek 2019-hez képest.

A 2020 januárjában elsőként érintett Kína is hozzájárult ehhez a negatív eredményhez. Kínában a 2020-as év előrehaladtával a piaci fellendülés felgyorsult, de összességében nem volt képes kompenzálni a veszteségeket. A világ legnagyobb lezárása Indiában áprilisban az ország egész értékesítésére romboló hatással volt.

Magyarországon a TCG piac 9 százalékos növekedést ért el 2020-ban a 2019-es évhez képest.

A fogalom növekedésének mozgatói hazánkban is a laptopok, nyomtató, IT kiegészítők és a háztartási kisgépek jelentős növekedése volt. A teljes forgalomból már közel 32 százalékot tesz ki az online értékesítés, de az év folyamán voltak olyan hete, hónapok, amikor ez meghaladta a 40 százalékot is.

- tette hozzá Sztupár Andrea a GfK Hungária ügyvezető igazgatója.

Fotó: Shutterstock

Az e-kereskedelmet a lezárás fokozta, de a fogyasztók hűek maradtak a megbízható kiskereskedőkhöz. A COVID-19 megváltoztatta a fogyasztók által preferált csatornákat. A GfK szakemberei úgy vélik, hogy a 2020-as lezárások által eredményezett e-kereskedelmi csatorna fellendülése immár visszafordíthatatlan, és 2021-ben a fogyasztók nagy elvárásokat támasztanak majd a csatornával

szemben.

De a Top5 európai piacon (Németország, Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország, Franciaország) a legnagyobb nyertesek nem a kizárólag online értékesítők voltak

(akik erős 39 százalékkal nőttek 2019-hez képest), hanem a hagyományos kiskereskedelem online boltjai teljesítettek kimagaslóan, 69 százalékos eredménnyel. Sok fogyasztó hű maradt a már ismert, üzlettel rendelkező kiskereskedőihez, amikor kénytelenek voltak online vásárlásra átállni.

Ennek eredményeként néhány lezárási hét során a növekedési ráta elérte a 200 százalékot is.

A disztribútorok megbízható partnernek bizonyultak a világjárvány idején. 2020 januárjától decemberig a disztribútorok által eladott márkák száma 6 százalékkal nőtt, mivel több márka követte az indirekt szállítási stratégiát a csatorna ellátásának biztosítása érdekében.

A disztribútori értékesítés megugrott, Európában volumenben 4 százalékos pluszt értek el. 2020-ban Európában az értékesítés helye szerinti eloszlás volumenében a mobil PC-k, asztali PC-k és media tabletek disztribútorokon keresztüli beszerzése nőtt 2019-hez képest.

Az első lezárást követő időszakban 67 százalékkal (2020 júliusában) érte el a legmagasabb szintet, amikor a disztribútorok megdöbbentően sok, 20 százalékponttal nagyobb volument adtak el a kiskereskedőknek és viszonteladóknak, mint 2019 júliusában.

Ezt a nagy igényt nemcsak az otthoni munkavégzés és tanulás generálta, hanem a gaming PC-k iránti kereslet is. 2021 első négy hetében a mobil PC-k eladásai 48 százalékkal, az asztali PC-k 59 százalékkal nőttek 2020-hoz képest. A gaming kiegészítők esetében is növekedett az értékesítés.

Eddig 2021-ben a magas COVID-19 fertőzöttségi arányok elsősorban a fejlett piacokat érintették, különösen Európát és Amerikát.

Összehasonlításként, az ázsiai országok a mai napig gyakran képesek voltak elkerülni az újabb lezárásokat. Ha összehasonlítjuk a tavalyi kezdeti márciusi/áprilisi lezárásokat az öt legnagyobb európai ország novemberi / decemberi lezárásaival, akkor összességében a negatív hatás alacsonyabbnak tűnik.

Sőt, a műszaki cikkek értékesítése a 2020-as év 47. hetéről a 2021-es év 2. hetére még növekedett is 11 százalékkal. Az első lezárás során (2020. 11. -19. hét) az értékesítés 5 százalékkal csökkent. Ennek oka, hogy ameddig lehetséges volt elkerülték a hagyományos kiskereskedelem bezárását, és amikor mégis megtörtént, akkor sem egy időben voltak ilyen lezárások egész Európában.

Ha összehasonlítjuk a lezárásokat a legnagyobb, németországi piachoz képest, a hatás eléggé hasonló.

Két számjegyű csökkentések voltak tapasztalhatóak azokban a hetekben, amikor az üzleteket bezárták – mind március-áprilisban, mind december-januárban.

Mivel a keresleti piacok átváltoztak kínálatira, a növekedés dinamikája még inkább az ipar azon képességére fog támaszkodni, hogy a megfelelő termékeket a megfelelő időben juttassák el a fogyasztókhoz. Amíg érvényben vannak az érintkezési korlátozások, az erős kereslet továbbra is meghatározza a műszaki és tartós cikkek kiskereskedelmi színterét.

A feltörekvő ázsiai országok várható gazdasági fellendülése pedig tovább növeli a keresletet, ami további nyomást gyakorol az ellátásra.

Másrészt, a GfK arra számít, hogy – különösen a fejlett piacokon – az eladások csökkennek, amint 2021 második felében a hangsúly lekerül az otthonmaradásról – feltételezve a sikeres oltások magas arányát.

műszaki cikk növekedés GfK
Kapcsolódó cikkek