Magyar gazdaság

Tízmilliós büntetéssel sújtották a kárpótlási jegyes tőzsdemanipulátort

A magánszemély 145 alkalommal adott be közel 30 ezer darab értékpapírra vonatkozóan önkötést eredményező tőzsdei megbízásokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított annak kivizsgálására, hogy a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett, a magyar állam által kibocsátott kárpótlási jegyet érintően végrehajtott tőzsdei megbízásaival a magánszemély tiltott piaci manipulációt valósí-

tott-e meg – írja a jegybank.

Az MNB az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján feltárta, hogy az említett magánszemély

a vizsgált időszakban tiltott piaci manipulációt követett el az állam által kibocsátott kárpótlási jegyekkel kapcsolatos egyes ügyleteivel.

A gyanúsított 145 alkalommal adott be közel 30 ezer darab értékpapírra vonatkozóan önkötést eredményező tőzsdei megbízásokat.

Olyan tranzakciókat hajtott tehát végre, ahol mind a vételi, mind pedig az eladói oldalon ő szerepelt. Ezenkívül a vizsgált személy közel 2000 esetben olyan megbízást adott az értékpapír kapcsán, amelyet később visszavont.

A visszavont megbízások – a pontos részletek ismeretének hiányában – azt a benyomást kelthették a piac többi szereplőjében, hogy az értékpapír forgalma magas, mivel arra vonatkozóan kiemelkedően nagy mennyiségű vételi, illetve eladási megbízást rögzített a magánszemély.

Összességében a visszavont megbízásokban szereplő értékpapír mennyisége többszöröse volt az értékpapírra vonatkozó összes kötésben ténylegesen részt vevő mennyiséghez képest.

Fotó: Shutterstock

Az MNB a magánszemély önkötései és visszavont megbízásai közül kiszűrte azokat, amelyek jelentős mértékben tértek el az átlag befektető valós kereskedési szándékot magában foglaló tőzsdei tevékenységétől. A végül jogsértőnek minősített megbízások kapcsán ugyanis – különösen egy olyan alacsony likviditású értékpapír esetében, mint a kárpótlási jegy – a beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható volt: azok nem értékelhetők olyan megbízásként, amelyek az értékpapír tényleges megszerzésére, avagy elidegenítésére irányultak volna.

Így ezen esetekben egyértelműen megvalósult a piaci manipuláció.

A jegybank mindezek alapján megállapította, hogy a magánszemély e megbízásai félrevezető jelzéseket adhattak a befektetők számára a kárpótlási jegy keresleti-kínálati viszonyairól. A vizsgált személy piaci manipulációt megvalósító ügyletei sértették a kárpótlási jegyek tőzsdei kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát.

A Magyar Nemzeti Bank határozatában megtiltotta a magánszemélynek, hogy ismételten megsértse a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket,

és összesen 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá.

A piacfelügyeleti bírság meghatározása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a magánszemély hosszabb időn keresztül végezte jogsértő tevékenységét.

budapesti értéktőzsde Magyar Nemzeti Bank tőzsdei manipuláció kárpótlási jegyek
Kapcsolódó cikkek