Magyar gazdaság

Több tojást eszünk, még ha drágább is

Az éves tojásfogyasztás 4–7 százaléka kötődik a húsvéthoz.

A hazai tojástermelők jól alkalmazkodtak a pandémia okozta válsághelyzethez, és a biztonságos tojásellátás mellett a regisztrált termelés növekedésére számítanak – olvasható ki a Magyar Tojásszövetség szerint az idei év pozitív termelési előrejelzéseiből.

A koronavírus megjelenésével az emberek még inkább az elérhető árú és tápanyagdús élelmiszerek felé fordulnak

– mondta Szép Imre, a szövetség elnöke. A tojás olyan teljes értékű táplálék, fehérje- és D-vitamin-forrás, amelyre a mostani időszakban még nagyobb szüksége van az egészségünknek, a szövetség ezért is adományozott 20 ezer darabot a Magyar Vöröskereszt által fenntartott intézményeknek.

A hazai tojásfogyasztás 2013 óta emelkedik: akkor még csak 214 darabot ettünk átlagosan egy évben, míg 2019-ben már 243 darab volt az egy főre jutó tojásfogyasztás. Szép Imre szerint

az éves hazai tojásfogyasztás a korábbi évekhez hasonlóan az idén is 2,3 milliárd darab körül lesz.

Az idei évben a regisztrált termelés növekedését várják, ami 1,15-1,2 milliárd tojás termelését jelenti. A belföldi tojásigény körülbelül felét az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji és 21-22 százalékát az fedezi. Húsvétkor átlagosan 100–150 millió tojás fogy, ez az éves fogyasztás nagyjából 4–7 százaléka.

Fotó: Békés Megyei Hírlap / Lehoczky Péter

A szövetség közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy mivel mindig a rövid ellátási láncú, regionálisan megtermelt élelmiszer a fenntarthatóbb a külföldről hozott hasonló áruval szemben,

a magyar tojás megvásárlása nemcsak abban segít, hogy ne szálljon el az ára itthon, hanem abban is, hogy együtt védjük meg a Földet.

A tojás a legfenntarthatóbban előállítható és az egyik legolcsóbb fehérjeforrás, Magyarországon pedig minden tartástechnológiának helye van – utaltak az EU-konform ketrecesnek, a mélyalmosnak, a szabad- és a biotartásnak – mert minden tartásmódban megtermelt tojás kell ahhoz, hogy a hazai boltok polcait jórészt magyar tojással töltsék fel.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/iden-nem-maradnak-a-raktarban-a-csokinyuszik-3651412/

tojásszövetség tojástermelés Szép Imre
Kapcsolódó cikkek