Magyar gazdaság

Az idén nem nő tovább a minimálbér

A szakszervezeti vezető szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a második negyedévben ez ne történhetne meg, igaz, kicsi az esélye.

A reálkeresetek növekedése az első negyedévben nem érte el a bérmegállapodásban rögzített 6 százalékot, ezért egyelőre nincs realitása annak, hogy július elsejével csökkenjen a szociális hozzájárulási ami a és a garantált bérminimum további emelésének a feltétele – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Részletes információjuk még nincs, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) júniusi ülésén szerepel a kérdés. A reálbéreknek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest kellett volna legalább 6 százalékkal bővülniük, de mivel ez nem történt meg, nincsenek meg a legkisebb munkabér növelésének feltételei, amit a januári bérmegállapodásban rögzítettek a partnerek.

A szakszervezeti vezető szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a második negyedévben ez ne történhetne meg, igaz, kicsi az esélye.

Fotó: Vémi Zoltán/VG

A közszolgáltató vállalkozásoknál még mindig nem emeltek bért, az viszont megrövidítette a kereseteket, ami elég felháborító – mondta lapunknak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Mint közölte, a csütörtökön kezdődő tárgyalásokon a szakszervezetek 6 százalékos emelést fognak javasolni, mert éves szinten legalább az infláció szintjének megfelelő növelést tartanak indokoltnak.

Ám a munkáltatói oldal elképzelése elég távol áll ettől.

Mint elmondta, időhúzó tényező volt, hogy a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége élén vezetőváltás történt. A MÁV és a Volán egyesülésével nagy konglomerátum jött létre, a szervezet elnöke Homolya Róbert vezérigazgató lett, így a technikai probléma is elhárult. Holnap ülnek le a munkáltatói oldallal, csütörtökön pedig a kormány részvételével próbálnak egyezségre jutni.

graf

A minimálbér emelése kapcsán Mészáros Melinda jelezte, hogy a kormány az idén is dönthetne úgy, hogy annak ellenére csökkenti a szociális hozzájárulási adót, hogy nincsenek meg a bérmegállapodásban rögzített feltételei. Emlékeztetett, hogy egyéb javaslataik is voltak, például az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörlése, ami nettó jövedelememelkedést jelentene minden munkavállalónak.

A Liga vezetője hangsúlyozta, hogy ha a gazdaság helyreáll, és kevesebben kapnak álláskeresési támogatást, akkor felélesztik ezt a javaslatot. Talán a kormány is meggondolja magát, és további adócsökkentésekre is sor kerül – tette hozzá. Palkovics Imre szerint az infláció az idén magasabb lehet a korábban megállapított 3 százaléknál, ezért mindenképpen indokolt a minimálbér további emelése.

Elkerülnék a sztrájkot a fővárosi cégek

Köztes megoldáson dolgoznak a bérszövetségbe tömörülő budapesti közszolgáltató cégek szakszervezetei az idei fizetésemelés érdekében.

 

munka bruttó állás minimálbér
Kapcsolódó cikkek