Magyar gazdaság

Elkerülnék a sztrájkot a fővárosi cégek

Köztes megoldáson dolgoznak a bérszövetségbe tömörülő budapesti közszolgáltató cégek szakszervezetei az idei fizetésemelés érdekében. Van is ötletük, hogy honnan lenne pénz.

Van arra esély, hogy tudomásul veszik a fővárosi bérszövetséghez tartozó hét cég dolgozói, hogy az idei első fél évben elmarad a béremelés, és nem szerveznek sztrájkot – erről a 2021-es bértárgyalásokra rálátó források beszéltek a Világgazdaságnak.

Ennek ugyanakkor az az alapvető feltétele, hogy a második fél évben már emelkednek a bérek, mivel a szakszervezetek változatlanul elfogadhatatlannak tartják a budapesti városvezetés nullaszázalékos ajánlatát.

A bérszövetség beérheti azzal, hogy ezúttal alacsony legyen a növelés, annak fejében, hogy jövőre korrekcióként pótolják a most elengedett részt. Ebből az is következik, hogy

mások mellett a BKV, a BKK, a Budapest Közút Zrt. és az FKF munkavállalóit is tömörítő szerveződés többéves, lapunk információi szerint három évre szóló bérmegállapodást kötne a fővárossal.

Ennek részleteit a jövő hétig véleményezik az érintettek. A csomag több elemből áll, erre az évre tartalmaz egy egyösszegű kifizetést is, de a fő pontja az lehet, hogy a következő időszakban a minimálbér-változáshoz, illetve azt néhány százalékkal meghaladó fix szinthez kötné a béremelést. Ha elfogadják, Budapestnek vállalnia kell, hogy erre évről évre megteremti a forrást.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

A béremelésről a megállapodás legnagyobb gátja éppen a forrás előteremtése körül zajló vita.

A főváros pénzhiányra hivatkozva utasítja el a fizetések emelését, amely a bérszövetség mintegy 30 ezer munkavállalója esetében 5 százalékos növekménnyel körülbelül 7-8 milliárd forintba kerülne.

A kormányzat viszont úgy látja, hogy Budapestnek vannak tartalékai: a Magyar Államkincstár adatsora szerint az elmúlt esztendő utolsó napján 122 milliárd forint felett rendelkezhetett az önkormányzat. Az ellentétes álláspontok összehangolására a főváros és a kormányzat között zajlik a párbeszéd, és arról is megkezdődött a tárgyalás, hogy az iparűzési beszedésében tett kormányzati engedmények hatása hogyan kompenzálható a budapesti büdzsében. Ez azért fontos fejlemény a béremelés ügyében, mert ebből el lehetne különíteni összegeket a fővárosi közszolgáltatásban dolgozók jövedelmének javítására. Kérdés, hogy ez végül sikerül-e.

A munkavállalók részéről fogy a türelem, hiszen a béralku általában az első negyedévben születik meg. Ám mivel a szakszervezetek egy esetleges sztrájk eredményességét sem tartják biztosnak, elkezdődött egy köztes megoldás kidolgozása, hogy az idén semmi esetre se maradjon el a béremelés.

Ehhez a fővárosnak kell rugalmasnak lennie.

Az ötlet lényege, hogy a 2021-es elfogadott üzleti tervekben rögzített bértömeget teljes egészében megkapja az adott vállalat. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy ezek egy részén spórolhatnak (adott esetben sok százmilliót), attól függően, hogy miként változik az év során a munkavállalók száma, vagy éppen a pluszkifizetések kötelezettsége. Ha azonban a cégek megtarthatják a bérköltség soron keletkező maradványokat, az részben fedezet lehet a fizetésemelésre. Ehhez a városvezetés jóváhagyása szükséges, mint ahogy ahhoz is, hogy a kormány részéről kilátásba helyezett 2 százalékos szochocsökkentés nyomán felszabaduló pénzt a vállalatainál hagyja. Ez a két tétel együtt már megalapozhatja, hogy a budapesti közszolgáltatóknak legyen mozgásterük házon belül rendezni a béreket.

FKF BKV 2021 Budapest Közút Zrt. BKK béremelés főváros bérszövetség bértárgyalás
Kapcsolódó cikkek