Magyar gazdaság

Botrányba fulladt a járványkezelés Horvátországban

Eközben a horvát egészségügyi miniszter ellen bizalmi szavazást indítványozott az ellenzék.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma erőteljesen ostromolja Horvátországot, átlagosan naponta 2500 új fertőzöttet regisztrálnak, a halottak száma 40 körül mozog.

Eközben a horvát egészségügyi miniszter ellen bizalmi szavazást indítványozott az ellenzék.

Ennek legfőbb oka a kevés vakcina, a kórházak óriási adóssága, valamint a miniszter legújabb botránya, amely a vakcinaregisztrációhoz szükséges weboldal körül robbant ki. Mint kiderült, az internetes oldalt Vili Beros miniszter egyik barátjának virágkötéssel foglalkozó cége fejlesztette, mégpedig a piaci árnál jóval drágábban.

A 151 fős parlament május 4-én dönt a tárcavezető sorsáról.

Fotó: POOL / AFP

Az ország a május 16-án esedékes önkormányzati választásra készül, már hetek óta zajlik a kampány.

A legnagyobb harc a városokban van, és könnyen előfordulhat, hogy az ország öt legnagyobb települése közül sehol sem nyer a jobbközép kormánypárt, a HDZ. A legizgalamsabb küzdelem mindenképp Zágrábban lesz, hiszen a fővárost csaknem két évtizeden át vezető független Milan Bandic az év elején szívrohamban elhunyt.

A kampányrendezvények megszaporodása és a közelgő majális miatt a válságstáb újabb rendeletet is hozott a héten, amelynek értelmében a nyilvános rendezvényeken, amelyeken szabadtéren 25 fő vehet részt, tilos ételt és italt felszolgálni, a maszkviselés pedig kötelező. Miközben az ország május 16-t várja, csendben megérkeztek az Adriára az első idei turisták is – áprilisban eddig 140 ezren.

Tavaly áprilisban több mint egymillió turista pihent Horvétországban.

Így nyithatnak a mediterrán országok

Jelentős könnyebbségeket élvezhetnek majd a Covid-19 védettségi igazolvánnyal rendelkező turisták.

 

járvány védekezés Horvátország koronavírus
Kapcsolódó cikkek