Magyar gazdaság

Európa az alacsony kamatok és stabil mérlegek kontinense

A Fidelity International elemzői pozitívan ítélik meg Európai idei gazdasági kilátásait.

Pozitívan ítélik meg az előttünk álló évet a Fidelity International Európával foglalkozó elemzői. Közleményük szerint, bár a könnyebben terjeszthető Covid-19 mutánsok megjelenése sok ágazatban késlelteti a gazdasági tevékenység megélénkülését, így januárban a havi mutatók és a vállalatvezetők hangulata is visszafogott volt, a konszenzusos nézet szerint az év második fele sokkal kedvezőbb lesz majd. Az elemzők arra számítanak, hogy a vakcinák megjelenésével és az átoltottság növekedésével a Covidhoz kapcsolódó korlátozásokat enyhíteni fogják, és a bizalom is visszatér majd, ahogy a lakosság visszanyeri a mozgásszabadságát.

Előfordulhat, hogy a 2021-es keresletnövekedés túlszárnyalja majd a várakozásokat,

ahogy a dolgok visszatérnek a normál kerékvágásba az európai ruházati és luxuscikkekkel foglalkozó egyik Fidelity elemzők szerint. Az általa vizsgált cégeket eddig kellemes meglepetésként érte a luxuscikkek iránti kereslet helyreállása és a kínai kereslet mértéke.

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Az elemzők kétharmada az összesített adósságállomány szintjének csökkenésére számít – ez nagyobb arány, mint bármely más régióban. 2020-ban számos vállalat arra használta ki az alacsonyabb finanszírozási költségekben és a kedvező szabályozói környezetben rejlő előnyöket, hogy túl- vagy előre finanszírozta a működését. A stabilabb mérlegek, az alacsony kamatlábak és a kedvezőbb kilátások előkészítik a terepet a járvány idején elhalasztott M&A-tranzakciók számára.

A geopolitikai kockázatok továbbra is gátat vetnek a beruházási tervek megvalósításának. Az európai vállalatokkal foglalkozó elemzőink 44%-a arra számít, hogy a geopolitika erre negatív hatással lesz az idén, ami Kínán kívül az összes régió között a legmagasabb arány, és alig alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy a Brexit körüli bizonytalanságokat a közelmúltban sikerült véglegesen rendezni. Számos európai vállalatnak nemzetközi vevőköre van, és e hatás megítélésekor sok elemző az USA és Kína közötti feszültséget jelöli meg fő okként

– mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója.

Al-Hilal István keresletnövekedés európai gazdaság Fidelity International
Kapcsolódó cikkek