Magyar gazdaság

Gyengén kezdheti az évet Európa

A beszerzésimenedzser-indexek megerősíthetik azt, hogy míg az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban kezdetét veszi a második negyedévre várt erőteljes kilábalás, az eurózónában a helyreállás a harmadik negyedévre tolódik. A héten megtudhatjuk, hogy az Európai Központi Bank nyújt-e monetáris politikai segítséget a romló növekedési kilátások miatt a valutaunióban.

Az Európai Központi Bank (EKB) következő ülésén nem várható érdemi változtatás a monetáris kondíciókban. Ugyanakkor az kiderülhet, hogy az EKB kíván-e monetáris politikai választ adni a romló növekedési kilátásokra, illetve hogy számíthat-e a piac a korábban az emelkedő hosszú hozamok miatt beígért, nagyobb intenzitású eszközvásárlásra – mondta Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ szakértője.

Szerinte a járvány nyomán bevezetett szigorúbb intézkedések miatt gyengén kezdheti az évet az európai gazdaság.

Ráadásul a múlt heti, a vártnál lényegesen rosszabb ipari termelési adatok és az előző negyedévhez képest visszaesést mutató kiskereskedelmi forgalom is gyenge évkezdetre utal. Ezzel egybecseng az is, hogy a népesség átoltásának folyamata kifejezetten lassú az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz viszonyítva.

Továbbá újabb, hónapokban mérhető csúszást okozhat a Jonhson & Johnson és az AstraZeneca vakcinája körüli felfordulás.

Az sem könnyíti a helyzetet, hogy rövid távon megugrik az részben a bázishatás, részben pedig egyéb technikai okok (adóintézkedések, súlyok változása a fogyasztói kosárban) következtében. Középtávon ugyanis továbbra is az alacsony áremelkedés okoz problémát, hiszen a lassú növekedés és a megfelelő költségvetési támogatás hiánya miatt 2022-től ismét érdemben a cél alá süllyedhet az infláció. Így, miközben a gazdasági környezet alapján lenne helye nagyobb monetáris támogatásnak az eurózónában, nincs igazán módja rá az EKB-nak.

Fotó: Shutterstock

Az elemzők várakozásai szerint a járványügyi korlátozások miatt a gazdaság kilábalásának megtorpanásáról árulkodnak majd a Markit gazdaságkutató intézet áprilisi beszerzésimenedzser-indexei (BMI) az eurózónában. A szolgáltató szektor esetében az elmúlt hónapokban is folyamatosan az aktivitás csökkenését jelző, 50 pont alatti értékeket láthattunk, miután a szolgáltatási szektor a pandémia kezdete óta nagyrészt csak kisebb-nagyobb korlátozások mellett vagy egyáltalán nem működött.

A feldolgozóiparban a második hullám miatti lezárások lényegesen kisebb fennakadást okoztak, mint a tavaly tavasziak, és az ősszel látott kis megtorpanást fokozatos emelkedés követte. Az áprilisi adat megtörheti ezt a trendet, amely a járvány mellett már a globális félvezető­hiány okozta kapacitásproblémák jele lehet.

Az Egyesült Államokban azonban az idén folyamatosan javuló BMI-k további emelkedésére számítanak az elemzők, miután a jó tempóban zajló oltási programnak köszönhetően több államban részlegesen vagy teljesen feloldották a korlátozásokat. Ráadásul, bár láthatunk némi emelkedést az új koronavírus esetszámaiban, jelentős gyorsulásról egyelőre nincs szó. Ehhez hasonlóan az Egyesült Királyságban is a beszerzésimenedzser-index javulása várható, miután a rendkívül magas átoltottság mellett már elkezdődött a fokozatos nyitás – mondta Váradi Beáta, az OTP Elemzési Központ szenior szakértője.

Úgy véli, a beérkező adatok megerősítik azt a várakozást, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a második negyedévben erőteljes kilábalás kezdődik, míg az eurózónában ez a harmadik negyedévre tolódik.

járvány fertőzés EKB Európa beszerzésimenedzser-index félvezetők kilábalás koronavírus USA koronavírus-válság monetáris politika Nagy-Britannia Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek