Magyar gazdaság

Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Támogatja a társasági emelésére tett javaslatot Jeff Bezos, az Amazon alapítója és egyben vezérigazgatója, a világ egyik leggazdagabb embere.

A világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalatát hosszú ideje érik bírálatok amiatt, hogy minden kiskaput kihasznál annak érdekében, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetnie.

https://www.vg.hu/gazdasag/adozas/nekiment-az-amazonnak-joe-biden-3658720/

Az Amazon 2018-ban és 2019-ben például egy dollár adót sem fizetett be az amerikai szövetségi költségvetésbe.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten ismertette kétezermilliárd dollár értékű infrastruktúrafejlesztési programját, amelynek végrehajtását részben a vállalati adók emeléséből befolyó pénzből finanszíroznák.

Az elnök egyebek között indítványozta, hogy

  • emeljék 21 százalékról 28 százalékra a társasági adót,
  • zárják be az adóelkerülést lehetővé tévő kiskapukat, állapítsanak meg egy adóminimumot az amerikai vállalatok külföldi bevételeire,
  • nehezítsék meg a vállalati nyereségek adóparadicsomokba való menekítését.
  • Jeff Bezos
    Fotó: MANDEL NGAN / AFP

    Az elképzeléseket kommentálva Jeff Bezos a vállalat blogfelületén kedden közölt írásában úgy fogalmazott, hogy támogatják a Biden-kormányzat törekvését, miszerint nagyszabású infrastrukturális befektetéseket hajtsanak végre az Egyesült Államokban.

    Megértjük, hogy ez a beruházás engedményeket követel minden féltől úgy annak tekintetében, hogy mi fér a programba, mint annak tekintetében, hogy ki állja a költségeket (támogatjuk a társasági adó kulcsának emelését)

    – áll Bezos bejegyzésében.

    Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a hét elején azt szorgalmazta, hogy állapítsanak meg egy globális társaságiadó-minimumot a nemzetközi tevékenységet folytató vállalatok számára. E kérdés szerdán napirendre kerül a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminisztereinek videókonferenciáján.

    Az amerikai technológiai nagyvállalatok, köztük az Amazon, a Facebook, az Apple és a Google, évek óta heves bírálatok kereszttüzében áll. Azt vetik szemükre szerte a világban, hogy

    túl kevés adót fizetnek ott, ahol üzletüket ténylegesen bonyolítják, hatalmas profitjukat a világon szinte bárhová át tudják könyveléssel csoportosítani.

    https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-kulfoldi-vallalatok/ezek-az-amerikai-nagyvallalatok-evek-ota-nem-fizettek-adot-3659149/

    Bár hosszú évek óta folynak nemzetközi tárgyalások a nagy globális technológiai cégek egységes megadóztatásáról, mindeddig nem született megállapodás, így már több európai ország egyoldalúan vetett ki digitális szolgáltatási adót az érintett, túlnyomórészt amerikai vállalatokra.

    USA Joe Biden óriáscégek társasági adó adófizetés Jeff Bezos Amazon
    Kapcsolódó cikkek