Last minute adagszámok a menzákon
Egyre inkább úgy tűnik, hogy sok szülő csak az utolsó pillanatban dönt arról, engedi-e a jövő héten óvodába, iskolába a gyermekét, és az óvatosság diktálta last minute döntések rendkívül nehéz helyzetbe hozzák a közétkeztető cégeket, amelyek úgy készülnek fel a nyitásra, hogy napok, sőt órák alatt változik a helyzet. Bár a kormány először április 19-től hirdette meg az óvodák és általános iskolák megnyitását, május 10-től pedig a középiskolákét, a tegnapi kormányfői bejelentés szerint a felső tagozatosok egyelőre maradhatnak digitális oktatásban. Mint Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője a Világgazdaságnak elmondta, még így sincs meg minden információ a piaci szereplők megalapozott döntéséhez. A közétkeztetési szerződések értelmében nem kérdéses, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítják majd a szolgáltatást, és igyekeznek felkészülni a vállalkozások arra is, hogy sokan, de arra is, hogy kevesen fognak iskolákban és óvodákban étkezni. Azt nem tudhatják, hogy hány szülő engedi, és mennyi tartja otthon a gyerekét a járványhelyzet miatt.
Mindezek miatt még becslésekre sem vállalkoznak a szektorban, a szekcióvezető végül annyit mondott, hogy sejtései szerint az érintett korosztály számára a szokásos adagszám 30-40 százalékára lesz megrendelésük. Ettől persze a folyamatosan változó körülmények miatt jelentősen eltérhet majd a végső volumen. Nehezíti a tervezést, hogy a hétfői napra kell készülni, mert az alapanyagokat 48-72 órával, azaz két-három munkanappal az adott nap előtt meg kell rendelni. Ahhoz, hogy hétfő reggel lefőzzék a kiszállításra kész adagokat, már tegnap jó lett volna tudni a megrendelendő mennyiséget. Most éppen ez vált lehetetlenné a bizonytalankodó szülők miatt.
Március elején, az óvoda- és iskolabezárásokkor már másodszor nullázódott le a közösségi étkeztetők megrendelésállománya. A járvány első és második hullámát a középiskolák novemberi bezárása és a sorozatos osztálykaranténok miatt már megszenvedték a cégek. Év elején, januártól február elejéig volt néhány hét, amikor az iskolai menzákat is magában foglaló úgynevezett munkahelyi étkeztetés forgalma ismét növekedni kezdett, majd épp csak véget ért a második hullám utáni mélypont, amikor elérkezett a minden korábbinál drámaibb harmadik hullám. Nem tudni még, hogy a hatodik hete gyakorlatilag teljesen leállt, csak a minimális ügyeleti létszámra főző cégek körében mit okozott az újabb forgalomkiesés, de a kicsi, egy lábon álló vállalkozások egy része fölött már jó ideje kong a vészharang. Problémás az árazás is, hiszen a közétkeztetési szerződések keretében megállapított adagárak nem a jelenlegi és a már több mint egy éve tartó helyzethez, adagszámra lettek szabva – mutatott rá Sáfár Ferenc.


