Magyar gazdaság

Nem verik le az olajárat az indiai bajok

Alig több mint fél nap alatt ötször változtatott irányt az olaj ára a piacon, miután az OPEC+ júniusra halasztotta ülését, ami azt jelenti, hogy a világ olajkitermelése májustól nőni kezd. Ez optimizmust sugall a keresletet illetően, bár a járvány felgyorsult ázsiai terjedése aggodalmakat okoz.

Vad táncba kezdett az olaj ára, miután az OPEC+ kedden délután bejelentette, hogy júniusra halasztotta esedékes kétnapos ülését.

Ez azt jelenti, hogy az olajkitermelés április elején elhatározott fokozatos – május–júliusra összesen napi 2,1 millió hordós – növelése legalább egy-két hónapig a tervnek megfelelően halad, annak ellenére, hogy a pandémia felgyorsult ázsiai terjedése az elmúlt hetekben aggodalmakat ébresztett az olajkeresletet illetően.

Az olajtermelő országok döntése optimizmust tükröz, ami azt jelentheti, hogy várhatóan nem csökkennek a kilábalóban lévő gazdaságok energiaköltségei.

Ahol nem halad előre a járvány visszaszorítása, ott a fogyasztóknak még az utóbbi fél évben 85 százalékkal megemelkedett olajár költségeit is el kell viselniük. Márpedig Indiában, a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztójában egyre rosszabb a járványhelyzet. A negyedikben, az olimpiára készülő Japánban szintén friss járványkorlátozások fogják vissza a keresletet. Igaz, a két ország a világ teljes olajfogyasztásának kevesebb mint tíz százalékát adja – a kereslet egyötödét, illetve egyhatodát képviselő Egyesült Államokban és Kínában pedig rendben mennek a dolgok.

Fotó: DANIL SHAMKIN / NURPHOTO / NURPHOTO / AFP

Bizonytalanság bőven van. Indiában a járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a kétszázezret, és naponta több mint háromszázezer új fertőzöttet regisztrálnak. Csingtaónál egy tankhajóbaleset következtében szétterjedt olajfolt fenyegeti a kikötő működését, márpedig az itteni finomítók Kína teljes olajfogyasztásának negyedét képviselik, és az ország a legnagyobb olajimportőr a világon. Az amerikai olajkészletek pedig a gazdaság kilábalásának ellenére a vártnál gyorsabban emelkedtek az elmúlt hetekben.

Mindenesetre az olaj kurzusa szerdára maga mögött hagyta a döccenőket.

A Brent ára egy százalékot emelkedve egyhetes csúcsot ért el 66,5 dollár körül. Az OPEC+ döntése „azt mutatja, hogy az energiapiac egész jó állapotban van. De ha újabb kockázatok jelennek meg, meglátjuk, milyen érzékeny a piac” – idézte a Bloomberg Edward Moyát, a Qanda Corp. szenior piaci elemzőjét.

Két hete megjelent napi jelentésében az OPEC azt jövendölte, hogy az olajkereslet 6,6 százalékkal, napi 5,95 millió hordóval növekedhet az idén. Egy éve, miután a járvány okozta keresletzuhanás másfél évtizedes mélypontra vetette vissza az olaj árát, az OPEC+ napi 9,7 millió hordóval csökkentette a kitermelést, és azóta ezt fokozatosan hétmillió hordóra vették vissza.

A Goldman Sachs elemzői szerdán egy jegyzetben azt jövendölték: a világ olajkereslete a következő hat hónapban sohasem látott mértékben, napi 5,2 millió hordóval szökhet fel, mivel Európában is felgyorsul a koronavírus elleni oltókampány, és az utazások is újra felpörögnek.

A szakértők szerint a nemzetközi utazási korlátozások májusra várható feloldását követően napi másfél millió hordóval emelkedhet az igény a repülőgép-üzemanyagokra. A világ legnagyobb hajós konténeres szállítója, a Maersk kedden több mint megduplázta idei profit-előrejelzését a megugró keresletre hivatkozva. A világ kilábalásának egyenetlenségei ugyanakkor az olajkereskedelemben is megmutatkoznak. Ritkán fordul elő, hogy Kanadából olajszállítmányok érkezzenek az Egyesült Államok nyugati partjára, ugyanakkor az indiai bajok miatt féléves mélypontra zuhantak az olajszállítások Nyugat-Afrikából Ázsiába.

Az Indiát sújtó járványhullám az olajárakat is megtépázza

Több mint másfél százalékkal csökkentek a világpiaci olajárak hétfőn.

 

járvány OPEC olaj India
Kapcsolódó cikkek