Magyar gazdaság

Rekordot dönthettek az ipari beszerzés árai márciusban

A beszerzési menedzsere index enyhén csökkent, a foglalkoztatottság viszont nőtt.

A beszerzési menedzser index (BMI) szezonálisan igazított márciusi értéke

48,7 pontra süllyedt az előző havi 49,4 pontról

– derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) közleményéből. A foglalkoztatottságindex 50 pont fölé emelkedett a februári szűkülést követően, a mutató 2020 februárja és júliusa között 50 pont alatt alakult, azóta 50 pont körül ingadozik.

A termelési mennyiség indexe 50 pont fölé nőtt, az új rendelések csökkentek, de 50 pont felett maradtak. A szállítási idő hosszabb lett, jelentősen 50 pont alatt alakult, a vásárolt készletek indexe az előző havi szűkülés után enyhén bővült.

A beszerzési mennyiség csökkent – 50 pont alatt alakult – a beszerzési árak viszont már eleve magasak voltak, de márciusban tovább emelkedtek.

Szezonális igazítással nyolc hónapja emelkednek az árak, a felmérés kezdete óta (1995 óta) a legmagasabb értéket érte el 2021 márciusában.

A késztermékkészletek átlag feletti szintre nőttek. Az importindex és az exportindex egyaránt 50 pont fölé emelkedett márciusban.

Acél, acéltekercs, alapanyagok és lemez kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést a felmérésben résztvevők. Hiány volt acélból, alumínium hegesztőhuzalból, bútorlapból, bútorszerelvényekből, csapágyakból, csövekből, fali lámpából, fémből, hengeracélból, kartonból, lemezből, külföldi alapanyagokból, maszkból, műanyag granulátumból, műanyag laboratóriumi kellékekből, öntvényből, papírból, rozsdamentes lemezből, samotból, speciális elektronikai eszközökből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a felmérés válaszadói.

MLBKT BMI
Kapcsolódó cikkek