Magyar gazdaság

Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.

Az euróövezet ipari termelése egy százalékkal csökkent 2021 februárjában az előző havihoz képest, a januári 0,8 százalékos növekedést követően, amikor a termelés szinte teljesen visszaállt a pandémiát megelőző szintre.

Noha ez jókora visszaesés, egy kicsivel még így is jobb a piaci várakozásnál, amely 1,1 százalékos zsugorodással számolt.

Ez volt a termelés legnagyobb csökkenése a rekordmértékű áprilisi zuhanás óta, a fő ok, hogy Európa legtöbb országában szigorú korlátozó intézkedések voltak érvényben, és már az sem tudta ellensúlyozni a belső kereslet hiányát.

A kibocsátás minden kategóriában csökkent, de leginkább a beruházási javak, az energia és a tartós fogyasztási cikkek termelési adatai múlták alul a megelőző hónap számait. A tavaly februári ipari teljesítménytől 1,6 százalékkal maradt el idén februárban a kibocsátás, szemben az előrejelzésekben szereplő 0,9 százalékkal.

Fotó: Shutterstock

Ennek alapján szinte biztosra vehető, hogy az idei első negyedévben ismét gazdasági visszaesés lesz az euróövezetben, mivel a lezárások negatív hatását eddig az ipar tudta valamelyest kiegyenlíteni.

A térség gazdasága 2020 utolsó három hónapjában 0,7 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest, az első negyedév előzetes GDP-adatai április 19-én várhatók.

Nem volt nagy meglepetés a februári adat, főként azok után, hogy a múlt héten napvilágot láttak a térség két legnagyobb gazdaságának ipari mutatói, és jóval elmaradtak a várakozásoktól. Franciaországban 4,7 százalékkal esett vissza a termelés havi összehasonlításban, míg a piaci előrejelzések 0,5 százalékos növekedést vártak, a januári 3,2-es után. Úgy tűnik, Németország is nehezen kerülheti el a gazdasági visszaesést az első negyedévben a megelőzőhöz viszonyítva, mivel februárban 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés a januárihoz képest, míg az előrejelzésekben 1,5-es növekedés szerepelt. Januárban szintén visszaesés volt, akkor 2 százalékkal csökkent a teljesítmény havi szinten, az előző nyolc hónap növekedése után már a második egymást követő hónapban jegyeztek fel visszaesést.

Mindez annak ellenére alakult így, hogy a német export meglepően jól tartotta magát, a kivitel értéke 0,9 százalékkal nőtt februárban az előző hónaphoz képest, főként az erős kínai keresletnek köszönhetően.

Általánosságban elmondható, hogy az összesített adatok romlásához az autógyártást akadályozó csiphiány járult hozzá a leginkább, januárban és februárban is erősen visszafogva a termelést: jelenleg 16 százalékkal kisebb a kibocsátás, mint novemberben. Márciusra azonban a beszerzésimenedzser-indexek az elmúlt 24 év legjobb számait hozták, úgy tűnik, hogy a kilábalást csak az ellátási problémák lassíthatják. Bert Colijn, az ING vezető közgazdásza szerint a tendencia azt mutatja, hogy a második negyedévtől már erőteljes fellendülés várható.

eurózóna ipara eurózóna euróövezet Eurózóna ipari termelés
Kapcsolódó cikkek