Magyar gazdaság

Úttörő a magyar zöldkötvény

Hazánk világelső a 30 éves futamidővel.

Magyarország úttörő szerepet tölt be az európai zöldkötvény-piacon, a Föld napja alkalmából szervezett, sikeres, 30 milliárd forintos kibocsátás referenciát jelent további zöld kötvényt kibocsátóknak – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a minisztérium videocsatornáján pénteken.

Felidézte: korábban az euróövezeti és a japán piacokon hajtott végre sikeres kibocsátásokat a magyar állam.

Az újabb kibocsátással Magyarország döntő lépéseket tett az éghajlatváltozás és a biodivezitás csökkenésének megállítása elleni küzdelemben – jegyezte meg az államtitkár. Azt is hozzátette, hogy a 30 éves futamidő a Bloomberg hírügynökség szerint a világon a zöld kötvények között a leghosszabbnak számít.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Államadósság Kezelő Központ által szervezett aukción hétszeres volt a befektetők túljegyzése, így a meghirdetett 20 milliárd forintos keretet 10 milliárd forinttal megemelték.

Fotó: Shutterstock

Steiner Attila arról is beszélt, hogy a tavaly júniusi magyar zöldkötvény-kibocsátás csütörtökön a Climate Bonds Initiative elismerésében részesült. A nemzetközi szervezet 2016 óta díjazza évről évre egyre több kategóriában a zöld finanszírozási piac fejleményeit; korábban Belgium, Franciaország és Lengyelország törekvéseit is díjazták – mutatott rá.

Elkapkodták a magyar zöldkötvényeket

A Zöld Magyar Államkötvény 30 éves futamidejű, 4 százalék fix kamatozású papír, az aukción kialakult átlaghozam pedig 3,69 százalék volt.

A magyar zöldkötvény-program a nyolcadik pontja a miniszterelnök által egy évvel ezelőtt meghirdetett Klíma- és természetvédelmi akciótervnek – idézte fel az államtitkár.

Az akcióterv célja, hogy mindenki számára élhető és tiszta országgá váljon Magyarország 2050-re – fűzte hozzá.

Steiner Attila Klíma- és természetvédelmi akcióterv Magyar Zöld Kötvény
Kapcsolódó cikkek