Magyar gazdaság

Válságba sodorta a járvány a német söripart

A koronavírus-járvány miatt csökkenhet a német sörválaszték.

A koronavírus-járvány miatt csökkenhet a német sörválaszték. A csaknem fél éve tartó korlátozások miatt minden negyedik sörfőzde került veszélybe – jelentette be a Német Sörgyártók Szövetsége.

A csapolt sörök piaca teljesen összeomlott, a palackozott sörök eladásából származó bevételek a veszteségeket nem tudják kompenzálni.

A söreladásból származó forgalom januártól márciusig mintegy harmadával maradt el az előző évi hasonló időszaktól.

Az iparág a második világháború vége óta nem látott csapással néz szembe, viszont számos vállalat még mindig az igényelt állami támogatás folyósítására vár

– mondta Holger Eichele, a Német Sörgyártók Szövetségének vezetője.

Fotó: Shutterstock

Az egyesület szerint az iparágnak mielőbbi segítségre van szüksége, ezért adókedvezményeket sürget és szorgalmazza a további állami segítségnyújtást kedvezőbb feltételekkel.

Ausztriában is megérezték a sörfőzdék a pandémia hatását, miután bezártak a vendéglátóipari egységek és elmaradtak a koncertek. Az osztrák sörfőzdék átlagosan a bevételük ötödétől estek el tavaly, egyes sörfőzdék viszont eladásaik akár 70 százalékát is elvesztették.

Összesen körülbelül 840 ezer hektoliterrel kevesebb csapolt és hordós sört adtak el Ausztriában 2020-ban, ami éves bázison 46 százalékos csökkenést jelent

– írja a Kurier.

Alig költekeztek tavaly a németek

A németek a tavalyi válságévben 1250–1750 euróval kevesebbet költöttek az előző évinél. A polgárok elsősorban a szolgáltatások igénybevételében fogták vissza kiadásaikat a kölni IW gazdaságkutató intézet keddi jelentése szerint.

 

Németország sörfogyasztás Német Sörgyártók Szövetsége söripar sör
Kapcsolódó cikkek