Magyar gazdaság

A gabonafélék drágulása húzta fel a mezőgazdasági termelői árakat

Emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az első negyedévben.

A mezőgazdasági termelői árak 13 százalékkal emelkedtek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek 25,0 százalékkal drágultak, az élő állatok és állati termékek azonban 7,9 százalékkal olcsóbbak lettek – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élénk nemzetközi kereslet növelte a gabonafélék és az olajos növények árát.

A gabonafélék ára dinamikusan, 32,0 százalékkal növekedett, mind a kukorica, mind a búza ára csúcsokat döntött.

A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet áll, az egész világon jelentős árnövekedés történt – fűzte hozzá a KSH.

Az olajos növények ára 36,6 százalékkal emelkedett.

A gyümölcsök felvásárlási ára is 32,1 százalékkal nőtt, a zöldségek viszont csak mérsékelten, 2,6 százalékkal drágultak, a burgonya pedig 16,9 százalékkal olcsóbb lett.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az élő állatok ára 13,2 százalékkal csökkent az első negyedévben, ezen belül a vágóbaromfié stagnált, a vágómarháé 3,3 százalékkal emelkedett, a vágósertésé 29,0 százalékkal mérséklődött.

Utóbbi felvásárlási árának csúcsa tavaly márciusban volt, azután csökkent a járvány következtében egész Európában kialakult értékesítési problémák – mint a vendéglátóipari kereslet jelentős visszaesése – miatt.

Idén márciusban azonban az előző hónaphoz képest 21 százalékkal emelkedett a vágósertések ára, de az előző év azonos hónapjában mérthez képest még mindig jelentősen elmaradt. Ennek hátterében a külkereskedelmi folyamatok állnak. Az év első hónapjaiban jelentősen csökkent a behozott élő állat és hústermék, viszont számottevően emelkedett az élőállat kivitel – magyarázta a hivatal.

A mezőgazdasági ráfordítási árak 7,3 százalékos emelkedése az első negyedévben a folyó termelőfelhasználás 7,3 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 7,1 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben a takarmányok, 19 százalékkal.

Ezen belül az egyszerű takarmányok 31 százalékkal, a keveréktakarmányok 14 százalékkal kerültek többe. A műtrágyaárak 4,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A növényvédő szerek 4,5, az állatgyógyászati készítmények 4,9 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 2,4 százalékkal nőtt, ezen belül az üzemanyagok ára 3,4 százalékkal volt magasabb.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 6,8 százalékkal, a gépberuházásoké 7,5 százalékkal emelkedett az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest – közölte a KSH.

állati termékek KSH takarmány gabonafélék kukorica mezőgazdaság mezőgazdasági termelői árak élő állatok búza
Kapcsolódó cikkek