Magyar gazdaság

A végső győzelemért küzdene az Uber az adóelkerülés Bajnokok Ligájában

Az adóelkerülést a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó holland adókedvezmények tették lehetővé, a vállalat évekig működhet adómentesen.

Az ausztrál Központi a Nemzetközi Vállalati Adóelszámoltatásért és Kutatásért (CICTAR) piackutató cég szerint az Uber mintegy 50 holland fedőcég segítségével 2019-ben úgy volt képes 4,5 milliárd dolláros veszteséget kimutatni, hogy valójában 5,8 milliárd dolláros működési bevétele volt – írja a Business Insider.

Bár az Uber már 2019-ben – amikor a szellemi tulajdonát a Bermuda-szigetekről áthelyezte Hollandiába – is közölt részleteket az ügyben, az ausztrál csoport kutatása még jobban megvilágítja az alkalmazott módszereket.

Ez az adóelkerülés Bajnokok Ligája

– közölte a Jason Ward a Cictar vezető elemzője a holland De Groene Amsterdammer magazinnak nyilatkozva.

Fotó: Shutterstock

Az Uber egy olyan 16 milliárd dolláros „kölcsön” keretében ruházta át szellemi tulajdonát egy szingapúri leányvállalatától, amely – mint az kiderült – birtokolja az egyik holland fedőcéget, ami a következő 20 éven keresztül 1 milliárd dolláros adókedvezményt biztosít a taxitársaság számára.

Ward szerint

az Uber teljes mértékben felturbózta az adóelkerülésben rejlő lehetőségeket és a szellemi tulajdon holland szabályozását felhasználva a jövőbeli adófizetést is elkerülheti.

Az ausztrál csoport szerint az Uber számos holland leányvállalata elkerülte a pénzügyi jelentéseinek kötelező közzétételét is Hollandiában, míg Indiában a multinacionális vállalatokat sújtó 6 százalékos mindössze harmadát fizette be. Ausztráliában a jelentés szerint mintegy 30,5 millió dollárral fizetett kevesebb adót a nemzetközi vállalat ezen rendszernek köszönhetően.

Az Uber által alkalmazott szofisztikált módszerek aláhúzzák, milyen nehéz a több milliárd dolláros forgalommal működő nemzetközi vállalatok megadóztatása. A Tax Justice Network szerint

a nagyvállalatok adóelkerülése évi 427 milliárd dollárt húz ki a kormányok zsebéből.

Ennek hatására több nemzetközi szereplő, köztük az amerikai elnök Joe Biden is globális létrehozásával küzdene.

nagyvállalatok adóelkerülése globális minimumadó nemzetközi nagyvállalatok adóparadicsom Uber adóeelkerülés
Kapcsolódó cikkek