Magyar gazdaság

Áprilisban is könnyítettek a katások terhein

Ezen felül májusban is jár a munkáltatói adómentesség és a bértámogatás a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban.

A kijárási korlátozásokkal, valamint a boltzárral érintett katásoknak nem kell befizetniük a múlt havi adót, emellett több mint 30 ezer cég mentesül a munkáltatói alól. E két kedvezménnyel a kormány 11 milliárd forintot hagy az érintett vállalkozásoknál – közölte Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az adóbefizetések esedékességének alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette:

az előző hónapban az nemcsak a vendéglátásban, a turizmusban és a szabadidős ágazatban tevékenykedőknek járt, hanem azoknak a szektoroknak is, ahol az üzleteknek április 6-ig zárva kellett tartaniuk.

Így a fodrászoknak, a kozmetikusoknak, a cipészeknek, a kárpitosoknak, a virágkötőknek, a járművezető-oktatóknak és az órásoknak most sem kell adót fizetniük.

Az adómentesség mintegy hétmilliárd forintot hagy az érintetteknél

– részletezte Tállai András.

Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország

A kormány még tavaly tavasszal, a járvány első hulláma idején döntött arról, hogy a szerinti tételes adó megfizetése alól mentességet ad több tízezer vállalkozásnak. A kedvezmény akkor négy hónapig élt, március és június között mintegy 81 ezer katás vállalkozás kapott engedményt. A kabinet hasonló döntésére a járvány újabb hullámában ez év márciusig kellett várni, azóta a kormányrendeletben megállapított

56 tevékenység esetében él az adókedvezmény, amely csaknem 120 ezer vállalkozás számára nyújt segítséget.

Emellett több mint 30 ezer vállalkozásnak nem kellett befizetnie a 2021 áprilisára vonatkozó munkáltatói adót, azaz a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, illetve a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

Tállai András jelezte azt is, hogy

a kedvezmények igénybevétele a lehető legegyszerűbb módon történik: csak be kell jelölni a havi adó- és járulékbevallásukban az erre a célra kialakított mezőt.

A katamentesség igénybevétele még ennél is könnyebb, az áprilisra vonatkozó, szerdán esedékes adót egyszerűen csak nem kell befizetni – jegyezte meg az államtitkár. A kormány legújabb könnyítésére is kitért, mely szerint

májusban is jár a munkáltatói adómentesség és a bértámogatás a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban.

Ugyanakkor – figyelmeztetett Tálai András – a boltok és egyes szolgáltatások április 7-i újranyitását követően a kedvezményeket májusban már csak a koronavírus-járványnak leginkább kitett vállalkozások érvényesíthetik.

vendéglátás járvány Tállai András boltzár turizmus munkáltatói adó Pénzügyminisztérium szabadidős ágazat katamentesség koronavírus járvány kijárási korlátozások kiva koronavírus-válság kata pandémia
Kapcsolódó cikkek