Magyar gazdaság

Az EU középmezőnyében van a magyar fenntarthatóság

A közbiztonság és az üvegház hatású gázkibocsátással jól állunk, a demográfián és a hitelezésen lehetne javítani.

Az EU-ban a 15. helyezést érte el a fenntarthatóság szempontjából, ezzel kissé meghaladja a visegrádi országok átlagát – mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. A legfejlettebb országokban a legmagasabb a fenntarthatóság, Magyarország sehol sincs leszakadva, de számos területen fejleszteni kell – hangsúlyozta Baksay Gergely. Az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából Magyarország a hatodik legalacsonyabb értéket éri el, azonban az elmúlt években növekedés volt megfigyelhető. Csökkenteni kell az energiafogyasztást a hosszútávú fenntarthatóság érdekében.

Jelenleg a GDP 2 százaléka körüli értéket fordítjuk jelenleg fenntarthatósági lépésekre – mutatott rá az MNB igazgatója. A zöld pénzügyek fejlődését a jegybank is támogatja, ami a környezeti és zöld fenntarthatóságot is javítja.

A társadalmi fenntarthatóság szempontjából is jól teljesíthet Magyarország, kiugró a közbiztonság értéke, a demográfia javítása és a képzettség támogatása viszont fontos feladat.

Fotó: Shutterstock

Nehéz lakáshoz jutni Budapesten, akár saját, akár bérleményről beszélünk – fűzte hozzá Baksay Gergely. Országos szinten jobb a helyzet, az építőipar kapacitásának, hatékonyságának fejlesztése azonban elengedhetetlen.

A hitel-betét arány alacsony, jelentős hitelezési potenciál van, azonban az egészséges hitelkiáramlásra figyelni kell.

A GDP-arányos államadósságráta 2010 óta fokozatosan csökkent, a járvány hatására viszont jelentősen nőtt, fontos lenne visszatérni a csökkenő pályára, ami javítja az állami pénzügyek fenntarthatóságát. A külföldi és a devizaadósság aránya egyaránt jelentősen csökkent. A fenntarthatóságot a gazdaság folyamatos megújulására van szükség, enélkül nem fenntartható a növekedés. A fejlettség szempontjából az elmúlt évtized végére megelőztük Lengyelországot és Szlovákiát, azonban még évtizedekig gyors növekedésre van szükség. A jegybank tisztségviselője leszögezte:

Az elmúlt években voltak biztató jelek, azonban a haladó, innovatív kkv-k aránya a második legalacsonyabb az EU-ban, ez ellen fontos lenne lépni.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek