Magyar gazdaság

Eurómilliárdokat kapnak Hollandiában az olajipari óriások

A holland kormány 2 milliárd euró támogatást ad a Royal Dutch Shell és az ExxonMobil olajipari nagyvállalatokat magában foglaló konzorciumnak.

A holland kormány 2 milliárd euró támogatást ad a Royal Dutch Shell és az ExxonMobil olajipari nagyvállalatokat magában foglaló konzorciumnak, amely a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-leválasztó és -tároló (CCS) rendszerének megvalósításán dolgozik – közölte a rotterdami kikötő.

A Shell és az Exxon az év elején az Air Liquide és az Air Products ipari gázszállítókkal közösen a fenntartható energiára történő átállást segítő támogatási rendszerből (SDE ++) kértek forrásokat egy olyan projekthez, amelynek célja a rotterdami kikötő területén lévő gyárak és finomítók által kibocsátott CO₂ leválasztása és az északi-tengeri üres holland gázmezőkben történő tárolása.

A rendszer neve Porthos (Port of Rotterdam CO₂ Transport Hub and Offshore Storage),

amely 2024-től kezdődően az ipar által kibocsátott évi 2,5 millió tonna szén-dioxid hosszú távú raktározására lenne alkalmas.

Az elmúlt közel tizenöt évben számos kibocsátáscsökkentő projekt valósult meg Hollandiában összesen mintegy 4,5 milliárd euró értékben, ezeknek köszönhetően mintegy 42 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb került a légkörbe. A Porthos-projekt ennek az összegnek kevesebb mint feléből hasonló mértékben, mintegy 37 millió tonnával csökkentené a kibocsátást tizenöt év alatt.

Fotó: Getty Images

Sjaak Poppe, a rotterdami kikötő szóvivője – megerősítve a NOS holland közszolgálati műsorszolgáltató korábbi értesülését – elmondta, hogy az érintett cégek kérelmét információi szerint elfogadták,

így a 2024-től működésbe lépő rendszer várhatóan mintegy 10 százalékkal csökkenti Európa legnagyobb tengeri kikötőjét körülvevő ipari terület kibocsátását.

Dion Huidekooper, a holland gazdasági minisztérium szóvivője egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, mivel elmondása szerint a támogatások részleteit azután fogják nyilvánosságra hozni, hogy az idei év összes kérelméről határoztak, ami várhatóan még ebben a hónapban megtörténik. A holland kormány ígéretet tett arra, hogy 2021-ben összesen 5 milliárd euró támogatást nyújt az ország éghajlati céljainak elérését segítő technológiák számára, ugyanakkor több mint 6,4 milliárd euróra pályáztak nála erre az évre.

A CCS-támogatások keretében az adófizetők kompenzálják a nagyvállalatokat az üvegházhatású gázok leválasztásának többletköltségeiért, megelőzve, hogy továbbra is a levegőbe eresszék a mérgező anyagokat, míg a kikötő biztosítja a szükséges infrastruktúrát az üres tengeri gázmezőkbe történő szállításukhoz. Hollandiában Európa legnagyobb tengeri kikötője mellett számos nagy ipari központ található, így az országban az egy főre jutó üvegházhatású gázok kibocsátása az egyik legmagasabb Európában. Az uniós környezetvédelmi célokat követve Hollandia 2030-ig legalább 55 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, míg tavalyig annak 24,5 százalékát sikerült elérni.

Évtizedes mélypontra zuhant a Shell nyeresége

A Royal Dutch Shell 4,85 milliárdos (1439 milliárd forintos) hasznot jelentett a tavalyi év egészére nézve, ami közel 71 százalékkal marad el a 2019-es 16,5 milliárd dolláros (4898 milliárd forintos) nyereségéhez mérten.

 

zöld átállás Hollandia állami támogatás környezetvédelem olaj
Kapcsolódó cikkek