Magyar gazdaság

Fellélegezhet májusban a turizmus

Az ágazati bértámogatás mellett a munkáltatói adómentességet is egy hónappal meghosszabbította a kormány.

Fellélegezhetnek a turizmus-vendéglátás és a szabadidő-ágazatban, hiszen még májusban is jár a munkáltatói ami több mint 130 ezer dolgozót érint – jelentette be csütörtökön Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány

az ágazati bértámogatás mellett a munkáltatói adómentességet is egy hónappal meghosszabbította.

Ez az adóügyi könnyítés a gazdaság újraindításának egyik fontos lépése lehet, hiszen ez a szektor sínylette meg legjobban a pandémia miatti lezárásokat.

A könnyítésnek köszönhetően héthavi munkáltatói adómentességet kapnak a vendéglátásban és a szabadidős ágazatban tevékenykedők, a szálláshely-szolgáltatók, az utazásszervezők és a magántulajdonú buszos vállalkozók – sorolta fel Tállai András.

Ezekkel az intézkedésekkel a kormány segítséget nyújtott a március elején életbe lépett veszélyhelyzeti intézkedések miatt bezárásra kényszerült ágazatoknak,

így márciusra és áprilisra az adóügyi könnyítéseket például a kiskereskedelemre, a fodrászokra és a kozmetikusokra is kiterjesztette.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a szigorú védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első lépése április 7-én lépett hatályba, ekkor nyithattak ki az üzletek és indulhattak újra a szolgáltatások.

Bár jelenleg már védettségi igazolvánnyal szinte minden szolgáltatás elérhetővé vált, az adóügyi könnyítést a koronavírus-járványnak leginkább kitett ágazatok esetében mégis meghosszabbította a kormány, ugyanis kiemelt szerep hárul ezekre az szektorokra.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A turizmusban, szabadidős ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak nem kell megfizetniük 2020 novembere és 2021 májusa között a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát – részletezte a könnyítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Tállai András.

Ráadásul az ágazati adókedvezmény nem veszhet el, több éven keresztül visszamenőleg is igénybe vehető.

Ha ugyanis a vállalkozó elfelejtette érvényesíteni a mentességet, de az igénybevétel feltételei fennálltak, akkor önellenőrzéssel elévülési időn belül bármikor módosíthatja a bevallását – fűzte hozzá az államtitkár.

Gondolatait azzal zárta, hogy az érintett csaknem 20 ezer vállalkozás a kedvezményt minimális adminisztrációval a lehető legegyszerűbben veheti igénybe; csak be kell jelölnie a havi adó- és járulékbevallásában az erre a célra kialakított mezőket.

A májusi időszakra vonatkozó bevallást majd június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint ezzel nagyjából hárommilliárd forintot spórolhatnak az érintett vállalkozások, a 485/2020-as kormányrendeletben felsorolt 25 ágazatban tevékenykedő munkáltatók.

vendéglátás járvány Tállai András nyitás munkáltatói adómentesség turizmus koronavírus újraindítás lezárások szabadidő ágazati bértámogatás
Kapcsolódó cikkek