Magyar gazdaság

Gigaberuházásból bővített a magánkórház

A magánkórházban a jelenlegi 28-ról akár 130 ágyig bővíthetők a kapacitások.Tavaly a magánellátók is megérezték az egészségügy leállását, de a hálapénz kriminalizálása idén már hozzájárult a betegszámok emelkedéséhez – mondta a Világgazdaságnak Gurney Anita, a Duna Medical Center ügyvezető igazgatója.

Egy nyolcemeletes, húszezer négyzetméter alapterületű új kórházépületet nyitott a Duna Medical Center (DMC). Az új magánkórház néhány háztömbbel a korábbi “kis kórház” mellett található – mondta a Világgazdaságnak Gurney Anita, a DMC ügyvezető igazgatója.

A beruházás magánforrásból valósult meg és értéke meghaladta a 40 millió eurót (14,3 milliárd forint).

A magánellátást végző egészségügyi intézmény menedzsmentje a már meglévő járóbetegellátó központ és a sebészeti központ működtetésével párhuzamosan belefogott egy új, komplex, járó- és fekvőbetegellátást biztosító kórház építésébe – árulta el az ügyvezető igazgató. Az új kórház körülbelül öt év alatt készült el.

Már az induláskor tudtuk, hogy egy önálló kórházépületet akarunk működtetni, amire vállalatunk zászlóshajójaként építhetünk a jövőben

– mondta Igor Iankovskyi, a DMC többségi tulajdonosa, a projekt elindítója. Az volt a céljuk, hogy egy komplex, integráltan működő, az ellátási spektrum egészét lefedő intézményt hozzanak létrenk létre. Ezzel a páciensek számára teljesebb körű, biztonságos és magas minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani, ami megkülönbözteti őket a piacon.

Fotó: Shutterstock

Az ügyvezető hozzátette, először ki kellett alakítani a brandet, fel kellett építeni a szakmai programokat, és ezt a korábbi, járóbetegellátást és sebészeti beavatkozásokat végző intézményben kiválóan meg tudták tenni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a beruházás magánforrásból valósult meg.

A DMC az Opten adatai szerint 2019-ben 2,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el, az pénzügyi eredmények 2020-ban javultak, de még nem nyilvánosak – válaszolta kérdésünkre Gurney Anita.

Az új kórház egyébként már januárban megkezdte működését, akkor 14 fő, most pedig már 28 beteg kórházi ellátását tudják biztosítani, egyébként a kapacitások egészen 130 ágyig bővíthetők. A kórházbővítés a humánerőforrás gyarapodását is magával hozta, és a jelenlegi fejlődési fázisban már negyven fővel többen dolgoznak a DMC betegellátásában, mint korábban. Idén jellemzően 200 műtétet végeznek havonta, a járóbetegellátást pedig naponta 400-an veszik igénybe.

A kialakított hét műtőből jelenleg kettő működik, leggyakrabban, nőgyógyászati, urológiai, sebészeti, ortopédia műtéteket végeznek benne.

A DMC betegeinek száma a pandémia miatt viszzaesett – mivel tavaly három hónapon keresztül csak nagyon korlátozottan nyújthattak ellátást a magánszolgáltatók – ekkor a fekvőbetegellátás teljesen leállt az intézményben, így szűkült a szolgáltatások köre – mondta az ügyvezető igazgató. Nem csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott elektív (előre tervezett) műtétek elmaradása, de a hálapénz kriminalizálása is a magánszolgáltatók felé terelték a betegek egy részét, ami a fekvőbetegellátásban is látszik.

A Duna Medical Center életében a szülészet megnyitása lesz a következő mérföldkő, és Magyarországon a DMC lesz az első magánintézmény, ahol lehetőség lesz majd a későbbiekben az újszülöttek intenzív terápiás ellátásra is. Júniusra tervezik a radiológiai részlegen az új CT diagnosztika beindítását. A DMC megnyitása óta közel 100 ezer páciens mintegy 350 ezer alkalommal járt az intézményben. Betegeket az egész ország területéről fogadnak, Budapest mellett jelenleg Pest, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Veszprém megyéből érkeznek a legtöbben – mondta az ügyvezető igazgató.

A kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők

Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

 

kórház beruházás Duna Medical Center egészségügy Gurney Anita
Kapcsolódó cikkek