Magyar gazdaság

Jelentősen megszigorítja a bérlakástörvényt a kormánypárt

Vásárlási korlátot is szabnának az önkormányzati, vagy állami bérlakások megszerzéséhez. Jövő héten nyújthatják be a módosítást a törvényjavaslathoz.

Ötéves korlátot vezetne be a bérlakások megvásárlásánál a Fidesz–KDNP – erről Böröcz László kormánypárti képviselő beszélt a parlamentben a törvényjavaslatról szóló általános vitában. A témában több mint két órája tart a diskurzus. A szigorítás csak az egyik eleme lesz annak a módosításnak, amellyel az eredeti, május elején benyújtott jogszabálytervezetet ki fogja egészíteni a kormánypárti frakció. Információink szerint ez várhatóan a jövő hét elején történik meg. Böröcz László több konkrétumot egyelőre nem mondott, de kitért arra, hogy

különbséget kell tenni a határozott és a határozatlan idejű bérleti viszony között, illetve, hogy azok a lakások, amelyeket az önkormányzatok saját erőből építettek, „nem szerencsés módon” kerültek be a törvényjavaslat hatálya alá.

Illusztráció
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Az ötéves korlát pontos meghatározása egyelőre várat magára, de a Böröcz László által elmondottak alapján arra lehet következtetni, hogy

az adott önkormányzati, vagy állami ingatlan megvásárlásának feltétele lesz, hogy legalább ötéves bérleti viszony előzze meg az adásvételt.

Ahogy arról a VG.hu is beszámolt, a nap folyamán Böröcz László bejelentette, hogy a korábbi általános érvényű vásárlási lehetőség csak a világörökségi területekre szűkül. Ez Budapesten főképp az I. kerület Várnegyed részét érinti, ahol a képviselő szerint mintegy 1100 ilyen lakás van. A világörökségi területen lévő ingatlanok esetében, amennyiben a bérlő megfelel a feltételeknek, és jelzi a vételi szándékát, az önkormányzati, vagy állami tulajdonos számára kötelező lesz az értékesítés kedvezményes áron. Minden más ingatlannál azonban mérlegelhet a tulajdonos, és csupán egy opció az eladás.

módosítás törvény Parlament bérlakás
Kapcsolódó cikkek