Közélet

A kormány csak a főváros világörökségi részénél támogathatja a bérlakás értékesítést

Az eredeti módosítóindítvány szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért.

Az Országgyűlés szerdán kezd tárgyalni az önkormányzati bérlakások megvásárlását lehetővé tevő kormánypárti törvénymódosító javaslatról. Az ATV.hu-t fideszes források arról tájékoztatták, hogy

megegyezett a Fidesz-frakció és a kormány.

Forrás: MTVA/MTI

A lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány – meghallgatva és megértve a frakció álláspontját – csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni

– közölték.

Minden esetre eddig a jogszabályhoz csak egy módosító indítvány érkezett, amit a szocialista Hiszékeny Dezső nyújtott be, és azt indítványozza, hogy a lakások megvételét azoknak tegyék lehetővé akik már 1995-ben is bérlők voltak.

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Facebookon erősítette meg a módosítást:

a frakcióval arra az álláspontra jutottunk, hogy a javaslatunkat a világörökségi területekre korlátozzuk.

https://www.facebook.com/boroczlaszlo.hu/posts/2454387321371303

Azt is írta, hogy

az első kerületi műemlék lakásokban élők 732 aláírást gyűjtöttek össze helyzetük rendezéséért és 506-an töltötték ki az ezzel kapcsolatos kérdőívünket.

Korábban az eredeti javaslat benyújtása után a politikus a Világgazdaságnak hangsúlyozta, hogy még

„semmi sincs kizárva”, „a módosító indítványok megfogalmazására most lesz lehetőség”.

Az eredeti javaslatot több kormánypárti városvezető is bírálta. A javaslat szerint azok a bérlők vehetnék meg az ingatlanokat, akiknek 2020. december 31-én fennállt a bérleti jogviszonyuk.

A vételárat a forgalmi érték 30 százalékában állapítja meg a törvényjavaslat.

Minden bérleti jogviszonyban töltött év után további 1 százalékkal csökken az ár, amely nem lehet kevesebb az érték 15 százalékánál. Ha a vételárat egy összegben fizetik ki, a mértéke a megállapított összeg 70 százaléka.

 

lakás bérlakás
Kapcsolódó cikkek