Magyar gazdaság

Kevesebb adó kell az újraindításhoz

Jövőre olcsóbb lesz a foglalkoztatás, tovább mérséklődik a munkavállalók után fizetendő teher.

Jövőre folytatódik az adócsökkentés politikája – nyilatkozta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A szombati lapszámban megjelent cikkben Izer Norbert azt mondta, hogy

olcsóbb lesz a foglalkoztatás, tovább mérséklődik a munkavállalók után fizetendő teher. Az újraindításhoz kevesebb kell.

Kitért arra is, hogy az energiaárak kedvező szintjének fenntartása fontos lehet a gazdaság gyors növekedéséhez, ezért a tervek szerint a jövő kedden a parlament elé kerülő ­2022-es adótörvény könnyítést adna az energiaszektor cégeinek.

Fotó: Shutterstock

A legfontosabb változtatásnak az államtitkár azt nevezte, hogy

2022. július elsején újabb 2 százalékponttal csökken a munka közterhe. Megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett 0,5 százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó.

A kormány korábban azt vállalta, hogy érdemben csökkenti az érvényben lévő adónemek számát. Bár a koronavírus-járvány kissé megnehezítette a folyamatot,

jövőre újabb adófajtának lehet búcsút inteni

– mondta Izer Norbert.

Az államtitkár felidézte, hogy a magyar személyi jövedelemadó már jó ideje az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, 2016 óta pedig a munkaadók közterhét mérséklik folyamatosan.

adócsökkentés munkaadók Pénzügyminisztérium koronavírus járvány Izer Norbert magyar gazdaság koronavírus-válság adótörvény adópolitika
Kapcsolódó cikkek