Magyar gazdaság

Kína dollármilliárdokat adományoz a fejlődő országoknak a Covid ellen

Mintegy 300 millió dózis vakcinával, több mint 280 milliárd védőmaszkkal, 3,4 milliárd védőruházattal és 4 milliárd vírusteszttel látták el a világot.

Kína az eddigieken felül további hárommilliárd dollárnyi segélyt nyújt a következő három évben a fejlődő országok számára a koronavírus-járvány elleni harc, valamint a gazdasági és társadalmi helyreállítás támogatására – jelentette be Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken.

A kínai elnök továbbá hangsúlyozta:

immár mintegy 300 millió dózis vakcinával, több mint 280 milliárd védőmaszkkal, 3,4 milliárd védőruházattal és 4 milliárd vírusteszttel látták el a világot.

A kínai fejlesztésű vakcinákból 80, vészhelyzetben lévő, fejlődő országba küldtek ingyenes adományokat, további 43 országba pedig exportálták őket. Tovább folytatják az oltóanyagok biztosítását. Peking támogatja, hogy a kínai oltóanyag-gyártók átadják a technológiáikat más fejlődő országoknak, és közös termelést folytassanak velük. Kína továbbá támogatja azt is, hogy feloldják a Covid-19 elleni oltóanyagokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat, és az ezzel kapcsolatos, mielőbbi döntéshozatalt.

Fotó: SANDRA STEINS / BPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP

Hszi Csin-ping a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének kezdetén leszögezte, hogy a kínai fejlesztésű vakcinákat globális közkinccsé teszik.

A kínai elnök egy olyan, a vakcinákkal kapcsolatos együttműködésről szóló nemzetközi fórum felállítására tett javaslatot, melynek keretében az oltóanyagokat fejlesztő és előállító országok, vállalatok és egyéb érdekeltek közösen kereshetnek utakat a vakcinák méltányos és egyenlő elosztására világszerte.

Kína eddig kétmilliárd dollárnyi támogatást biztosított a járvány által sújtott fejlődő országok számára.

Kínával szemben egyesek felhozták azt a vádat, hogy vakcinadiplomáciával próbálja elterelni a figyelmet a koronavírus-járvány felbukkanásakor elkövetett hibáiról, miközben akadályozza a járvány eredetének feltárását célzó vizsgálatokat.

Kína finoman figyelmeztette az uniót

Nem foglalkoznak egyebek mellett az és Kína között megkötni tervezett befektetési megállapodás ratifikációjával sem.

 

járvány vakcina dollármilliárd elnök országok koronavírus oltás Hszi Csin-ping fejlődő Kína egészségügy gazdaság adomány maszk
Kapcsolódó cikkek