Magyar gazdaság

Kína dollármilliárdokat adományoz a fejlődő országoknak a Covid ellen

Mintegy 300 millió dózis vakcinával, több mint 280 milliárd védőmaszkkal, 3,4 milliárd védőruházattal és 4 milliárd vírusteszttel látták el a világot.

Kína az eddigieken felül további hárommilliárd dollárnyi segélyt nyújt a következő három évben a fejlődő országok számára a koronavírus-járvány elleni harc, valamint a gazdasági és társadalmi helyreállítás támogatására – jelentette be Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken.

A kínai elnök továbbá hangsúlyozta:

immár mintegy 300 millió dózis vakcinával, több mint 280 milliárd védőmaszkkal, 3,4 milliárd védőruházattal és 4 milliárd vírusteszttel látták el a világot.

A kínai fejlesztésű vakcinákból 80, vészhelyzetben lévő, fejlődő országba küldtek ingyenes adományokat, további 43 országba pedig exportálták őket. Tovább folytatják az oltóanyagok biztosítását. Peking támogatja, hogy a kínai oltóanyag-gyártók átadják a technológiáikat más fejlődő országoknak, és közös termelést folytassanak velük. Kína továbbá támogatja azt is, hogy feloldják a Covid-19 elleni oltóanyagokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat, és az ezzel kapcsolatos, mielőbbi döntéshozatalt.

Fotó: SANDRA STEINS / BPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP

Hszi Csin-ping a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének kezdetén leszögezte, hogy a kínai fejlesztésű vakcinákat globális közkinccsé teszik.

A kínai elnök egy olyan, a vakcinákkal kapcsolatos együttműködésről szóló nemzetközi fórum felállítására tett javaslatot, melynek keretében az oltóanyagokat fejlesztő és előállító országok, vállalatok és egyéb érdekeltek közösen kereshetnek utakat a vakcinák méltányos és egyenlő elosztására világszerte.

Kína eddig kétmilliárd dollárnyi támogatást biztosított a járvány által sújtott fejlődő országok számára.

Kínával szemben egyesek felhozták azt a vádat, hogy vakcinadiplomáciával próbálja elterelni a figyelmet a koronavírus-járvány felbukkanásakor elkövetett hibáiról, miközben akadályozza a járvány eredetének feltárását célzó vizsgálatokat.

Kína finoman figyelmeztette az uniót

Nem foglalkoznak egyebek mellett az Európai Unió és Kína között megkötni tervezett befektetési megállapodás ratifikációjával sem.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek