Magyar gazdaság

Kisebb oltottság is elég lehet a gazdaságnak

Az elemzők egyetértenek, hogy a vakcinázás javítja a gazdasági kilátásokat, de van köztük, aki szerint a növekedés már előbb felveheti a normális tempót, mintsem sikerülne elérni a nyájimmunitást.

Sokismeretlenes egyenletekkel szembesítette a közgazdászokat a világjárvány, nem véletlen, hogy az idei növekedési előrejelzések széles sávokban szóródnak. A koronavírus elleni vakcinázás megkezdődésével 2021 nagy kérdésévé az vált, milyen mértékben függ össze a népesség átoltottságának foka a kilábalás sebességével. A közgazdászok a Wall Street Journal összeállítása szerint megosztottak a kérdésben.

A nyájimmunitás – amikor a vírus már nem vagy alig tud terjedni és a járványzárlatok feloldhatók – a becslések szerint akkor elérhető, amikor az adott népesség 60–85 százaléka már védett a betegség ellen, mert beoltották, vagy már átesett rajta. A Goldman Sachs elemzői a járvány és a vakcinázás előrehaladását beépítve gazdasági előrejelzéseikbe arra jutottak:

az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság népességének a 60 százaléka már védett lehet, Európa legnagyobb gazdaságai augusztusra juthatnak el ide,

és egyes feltörekvő gazdaságok már elérhették vagy közel lehetnek hozzá: Peru népességének 72 százaléka már május elején védett lehetett, Mexikóban pedig 58 százalék. Erre alapozva a bankház optimista, és azt várja: a világgazdaság 6,6 százalékkal nőhet az idén.

A gond, hogy az előrehaladás globálisan egyenetlen, például sok ország nem jut elegendő vakcinához, az új vírusvariánsok csökkenthetik az oltások hatékonyságát, és a Covid az országhatárokon keresztül is terjed. A szingapúri központú DBS Bank Ltd. szerint mindezért a globális növekedés nem lesz magasabb 5,6 százaléknál az idén, a világgazdaság pedig nem térhet vissza a rendes kerékvágásba, amíg a vakcinázásában elmaradók be nem hozzák az elmaradást – azaz a bank elemzői szerint az évtized közepén, netán még később.

Fotó: Shutterstock

A Morgan Stanley elemzői mást mondanak: szerintük

a gazdasági normalizálódáshoz nincs szükség a nyájimmunitásra, amit Kína és Tajvan példája is mutat, ahol az alacsony oltottság ellenére kemény intézkedésekkel megfékezték a betegség terjedését

– mondta a lapnak Deyi Tan, a bankház közgazdásza. Kína gazdasága a járvány okozta zuhanás után már a tavalyi harmadik negyedévben elérte korábbi méretét és a negyedikben korábbi növekedési sebességét, Tajvannak pedig meg se kottyant a pandémia – vagyis a nyájimmunitás csak egyik, de nem döntő tényező.

Ezt gondolják az HSBC közgazdászai is, akik szerint a gazdaságok idomulnak a pandémia teremtette körülményekhez, ezért a bankház gazdasági előrejelzései gyakran arra a feltételezésre épülnek, hogy a Covid–19 okozta fennakadások eltűnnek, ha az adott népesség elérte az 50 százalékos átoltottságot. A Moody’s közgazdásza, Katrina Ell szerint azonban a nyájimmunitás nélkül a kilábalás nem lesz tartós. A Moody’s Analytics szerint a globális nyájimmunitás – a népesség legaljább 70 százalékának beoltása – 2023 második felére érhető el.

Goldman Sachs nyájimmunitás újraindulás DBS Bank gazdaság
Kapcsolódó cikkek