Magyar gazdaság

Középutas megoldás jöhet az amerikai–kínai vámháborúban

Nem szünteti meg, de elképzelhető, hogy finomít a kínai termékekre kivetett vámokon az USA.

Nem valószínű, hogy a Biden-kormányzat megszünteti az Egyesült Államok által a kínai árukra kivetett vámokat. Ezért az USA középutat találhat a kérdésben a két ország között fennálló feszültség csökkentése érdekében – írja a Reuters.

Még az Egyesült Államokbeli szabadkereskedelmi lobbisták is azon a véleményen vannak, hogy

Washingtonnak vágnia kellene a vámokon a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások eszközeként, bár az nem kérdés a kínai termékekre kivetett terhek maradnak

– áll a China Finance 40 fórumának (CF40) szombati, gazdasági és gazdasági beszámolójában.

Fotó: AFP

Az amerikai kormányzat az USA-ra nehezedő inflációs nyomás miatt is arra törekedhet, hogy a vámcsökkentésen keresztül csökkentse kongresszus által rá nehezedő nyomást és a politikai nyomás

– áll a jelentésben.

A Biden-adminisztráció alaposan felülvizsgálja az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi politikai helyzetet, mielőtt a kereskedelmi megállapodás első szakasza lezárulna az év végén.

Az Egyesült Államok kormánya mintegy 370 milliárd dollárnyi USA-ba irányuló kínai exportra vetett ki vámokat, amiket továbbra is fenntart.

A Biden-adminisztráció főként a kínai kormány technológiai szektorban való ráhatása miatt aggódik, és azt szeretné, hogy az USA megerősítse saját technológiai fejlettségét.

A jelentés hozzáteszi, hogy erősödhet a két ország közötti konfrontáció a kibertérben, amit ráadásul a feltörekvő technológiák körüli nemzetközi szabályozás megvalósítása is tovább növelheti.

Az Egyesült Államok egy átfogó javaslatot fogadhat el június 8-án, amelynek célja az ország versenyképességének fokozása a kínai technológiával szemben.

Egyesült Államok kibertér Joe Biden Kína szabadkereskedelmi megállapodás
Kapcsolódó cikkek