Magyar gazdaság

London hadihajókkal védi Jersey szigetét a francia halászoktól

Két haditengerészeti járőrhajót küld a brit kormány Jersey partjaihoz a „helyzet megfigyelésére”, miután kiéleződött a vita Franciaországgal a térség vizeire vonatkozó halászati szabályozásról.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Jersey önkormányzata az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodásra hivatkozva nemrég új halászati engedélyezési rendszert vezetett be. Ez alapján a francia halászhajók csak akkor kaphatnak engedélyt, ha igazolni tudják, hogy már a brexit előtt is halásztak a Jersey körüli vizeken.

Fotó: OLI SCARF / AFP

A normandiai partvidék közelében fekvő, széles körű önigazgatási jogkörökkel bíró sziget nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona külső függő területei közé tartozik.

A francia hatóságok álláspontja szerint azonban Jersey kormányzata erről előzetesen nem konzultált az EU-val, így a rendelkezést érvénytelennek tartják. Annick Girardin francia tengerészeti miniszter közölte:

Párizs kész büntetőintézkedéseket bevezetni, például megszüntetni Jersey áramellátását. Ez a La Manche csatornán található legnagyobb brit sziget, amely három tenger alatti kábelen Franciaországból kapja az áram 95 százalékát.

Éleződik a konfliktus Franciaország és az Egyesült Királyság között

Párizs erődemonstrációra is kész a halászati jogokért.

Hírek szerint csütörtökön mintegy száz francia halászhajó tart tiltakozást Jersey kikötőjénél, bár a kikötő blokádját a szervezők nem helyezték kilátásba.

A brit kormány erre reagálva szerda este bejelentette, hogy a királyi haditengerészet két járőrhajóját vezényelte a helyszínre, hogy „figyelemmel kísérjék” a francia halászhajók demonstrációját.

Fotó: Glyn KIRK / AFP

A Jersey parjaihoz vezényelt hadihajók 90,5 méter hosszúak, fedélzeti fegyvereik között tüzérségi és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközök is vannak.

halászati jogok Brexit
Kapcsolódó cikkek