Közélet

Éleződik a konfliktus Franciaország és az Egyesült Királyság között

Párizs erődemonstrációra is kész a halászati jogokért.

Egyre élesedik a vita Franciaország és az Egyesült Királyság között a halászati jogok miatt, amelyeket ugyan elméletileg rendeztek a szigetország és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatairól szóló megállapodásban, gyakorlatilag azonban a francia halászok ki vannak zárva a brit vizekről, London annyira megnehezítette az engedélyek kiadását. A helyzet már odáig fajult, hogy Annick Girardin francia tengerészeti miniszter közölte:

Párizs kész büntetőintézkedéseket bevezetni, például megszüntetni Jersey áramellátását. Ez a La Manche csatornán található legnagyobb brit sziget, amely három tenger alatti kábelen Franciaországból kapja az áram 95 százalékát.

A francia halászok április végén már tüntettek az igazságtalanság miatt, és azt ígérték, hogy a hét végén lezárják Calais kikötőjét a brit kamionok előtt, ha addig nem javul a helyzet. De nem úgy tűnik, hogy javulna:

a britek múlt pénteken 41 hajónak adtak halászati engedélyt Jersey partjaihoz, de csak olyanoknak, amelyek fel vannak szerelve nyomkövető rendszerrel (Vessel Monitoring System – VMS), és az engedélyt több olyan más feltételhez is kötötték, amelyekkel a francia halászati minisztérium álláspontja szerint megszegik a megállapodást.

Fotó: Shutterstock

A Brexit kulcsszerepet játszik a skóciai parlamenti választáson is, amelyet csütörtökön rendeznek.

Az minden közvélemény-kutatás alapján egyértelmű, hogy a Skót Nemzeti Párt (SNP) marad a legerősebb erő, amelynek vezetője, Nicola Sturgeon első miniszter egy újabb függetlenségi népszavazást akar kikényszeríteni, hogy ismét csatlakozhassanak az Európai Unióhoz. Az azonban még nem biztos, hogy az SNP-nek meglesz a többsége; a párt a Financial Times friss felmérésében a szavazatok 48, az Opiniuméban 51, a YouGov-éban 52 százalékára számíthat, Sturgeon támogatottsága pedig 56 százalékos. A konzervatívok a kutatóintézeteknél 20-23, a Munkáspárt 19-20, a Liberális Demokraták 5-6, a Zöldek 5-8 százalékon állnak. Az utóbbiak szintén függetlenségpártiak, és nem zárják ki a koalíciót az SNP-vel.

Nicola Sturgeon
Fotó: RUSSELL CHEYNE / POOL / AFP

Ami a függetlenséget illeti, az SNP minden erőfeszítése ellenére nem ennyire egyértelmű a kép, a Sky News közvélemény-kutatása szerint a biztos választók közül az elszakadást és a maradást egyaránt 50-50 százalék támogatja. Korántsem biztos, hogy a skótok dönthetnek saját sorsukról, mivel az újabb népszavazás kiírása kizárólag Boris Johnsontól függ, az ő hatásköre. A brit kormányfő esetleges döntését azonban Sturgeon kész bíróság elé vinni. A felmérés szerint azonban egy hónap alatt 7 százalékponttal, 42 százalékra csökkent azok aránya, akik öt éven belül – tehát a most megválasztandó parlament hatálya alatt – újabb népszavazást akarnak. Ez azért érdekes, mert az SNP választási programja a referendumot a terminus első felére tűzi ki célként.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek