Magyar gazdaság

Megközelítette a tíz százalékot az ipari árak drágulása

Az alapanyagok gyors áremelkedése miatt folytatódott a termelői árak szárnyalása.

Áprilisban is folytatódott az ipari árak szárnyalása, átlagosan 9,8 százalékos drágulás következett be – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

Az év eleje óta jelentősen felfutott az ipari árak dinamikája, a szakértők 2021-ben átlagosan 10 százalékos emelkedést is elképzelhetőnek tartanak.

Fotó: Belga Photo/James Arthur Gekiere/AFP

Az ipari árak felfutását részben a koronavírus miatti leállások nyomán beszűkült kínálat okozza – mint például az acéltermékeknél – részben a zöldenergiához és építőiparhoz kapcsolódó alapanyagok globális áremelkedése okozza.

Ez utóbbira példa a réz, illetve a fa árának év eleje óta látott megduplázódása. A KSH magyarázata szerint az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni gyengülése, valamint a nyers- és alapanyagok drágulása befolyásolta.

A belföldi értékesítési árak 11,8, az exportértékesítési árak 8,8 százalékkal növekedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,6, az exportértékesítés árai 0,1, az ipari termelői árak összességében 0,6 százalékkal emelkedtek.

KSH acéltermékek ipari árak építőipar zöldenergia
Kapcsolódó cikkek