Magyar gazdaság

Nincs egyetértés a vakcinaszabadalom feloldásáról

Többek között szűkítsék az exportkorlátozásokat, oldják meg az alapanyag-hiányt, és fektessenek tőkét a fejlődő országok gyártási kapacitásába.

Az Európai Parlament megosztott a koronavírus elleni vakcinák szabadalmának ideiglenes feloldását illetően. A tegnapi vitán több képviselő sürgette az Európai Bizottságot, hogy támogassa a javaslatot, mások szerint viszont a felfüggesztés nem gyorsítaná fel a globális vakcinaellátást, és ártana az innovációnak.

Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos, az EB ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, hogy bár az kész tárgyalni a szabadalmak feloldásáról, inkább azt javasolja, hogy

szűkítsék az exportkorlátozásokat, oldják meg az alapanyag-hiányt, fektessenek tőkét a fejlődő országokban a gyártási kapacitás növelésére, és a jelenleginél több oltóanyagot biztosítsanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX nevű segélyprogramjának.

Fotó: Shutterstock

Dombrovskis emlékeztetett, hogy az EU a területén gyártott vakcina felét exportálja, az Egyesült Államok viszont csak a héten ajánlott fel először segítségként az országban is engedélyezett vakcinát. Az EP a június 7-10. közötti ülésén szavaz majd a kérdéssel kapcsolatos határozatról.

Megnyitja az oltottak előtt a határokat az EU

Az unió megállapodott a határok megnyitásáról.

 

vakcina kapacitás oltás Európai Unió export gyártás
Kapcsolódó cikkek