Magyar gazdaság

Párizs és Berlin is keményebben csapna le a Big Tech cégekre

Azt szeretnék, ha a készülő törvény világos korlátokat állítana az összeolvadások és felvásárlások elé.

Túl engedékenynek tartja a Brüsszel előkészítette digitális piaci törvényt, és keményebb fellépést szeretne a nagy amerikai technológiai cégek európai vállalatfelvásárlásai ellen Németország, Franciaország és Hollandia.

Az erről szóló dokumentumot, amelyet Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, Peter Altmaier német gazdasági miniszter és holland kollégája, Mona Keijzer írt alá, a Financial Times szellőztette meg.

Fotó: Shutterstock

A miniszterek szerint a törvény nem elég ambiciózus, és

az EU-nak ennél nagyobb erőfeszítést kell tennie azért, hogy megakadályozza, a Big Tech cégek, mint a Google vagy a Facebook, születő riválisaik szisztematikus felvásárlásával öljék meg a versenyt.

Csak néhány nappal azt követően, hogy Németország antitröszt eljárást indított az Amazon és a Google ellen, az aláíró országok azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy adjon nagyobb hatalmat a tagállami törvényhozóknak és hatóságoknak a multikkal szembeni fellépésre, és egyben gyors és proaktív együttműködésre szólították fel Brüsszelt.

Azt szeretnék, ha a készülő törvény világos korlátokat állítana az összeolvadások és felvásárlások elé,

amelyek vizsgálathoz vezetnek, ha a Big Tech vállalatok viszonylag alacsony bevételű, de értékes technológiával rendelkező cégeket kebeleznének be.

Fotó: Shutterstock

A tagállamok törekvései, hogy maguk rendszabályozzák meg a Big Tech vállalatokat, aggodalmakat okoz Brüsszelben, mert az Európai Bizottság általános, az egész EU-ra érvényes szabályozást szeretne – írta a brit lap.

Az év elején Margrethe Vestger, a versenyért felelős EU-biztos együttműködésre intette a multikat azzal az érvvel, hogy jobban járnak, ha Brüsszellel egyeznek meg, mintha külön tagállami szabályozásokkal kell birkózniuk.

Németország Hollandia big tech EU Európai Unió Franciaország Google Amazon
Kapcsolódó cikkek