Magyar gazdaság

Száz éve nem látott adóteherrel rukkolt elő Joe Biden

Úgy tűnik, az amerikai elnök komolyan gondolta, hogy fizessenek a gazdagok.

Úgy tűnik, Joe Biden komolyan gondolta, hogy fizessenek a gazdagok. Az amerikai elnök most azzal a tervvel állt elő, hogy akár 61 százalékos adókulccsal terhelné a vagyonos családokat öröklés esetén – írja a CNBC.

Mindez az Amerikai Családok Terve névre keresztelt jóléti program részét képezi.

Biden közel duplájára, 39,6 százalékra emelné a tőkenyereségre eső legnagyobb adókulcsot, és megszüntetné az úgynevezett step-up basist, vagyis az értéknövelt eszközök ismert adókedvezményét.

Ha például egy család megörököl egy 100 millió dollárt érő vállalkozást, akkor a jelenleg hatályos törvények szerint nem kell adót fizetnie, kivéve, ha a vállalatot továbbértékesíti – ebben az esetben is csak a 100 millió dolláros érték és az eladási ár közötti különbözet után kellett volna adózni.

Biden elképzelése szerint azonban egy 39,6 százalékos tőkenyereség-adó – plusz a 3,8 százalékos befektetési jövedelemadó – esetén a 100 millió dolláros vállalkozás után 42,96 millió dollár adót kellene kicsengetni öröklés esetén. Ehhez jön még hozzá a 40 százalékos illetékfizetési kötelezettség a fennmaradó 57,07 millió dolláros részre, amely adókedvezményekkel együtt is 18,13 milliós adóterhet eredményezne.

Joe Biden
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Végeredményben tehát egy 100 millió dolláros öröklés több mint 61 millió dolláros adófizetési kötelezettséget vonna maga után.

Adópolitikai szakértők szerint ez az évszázad legnagyobb mértékű adóterhe lenne.

A KMPG ezért már most azt javasolja ügyfeleinek, hogy minél előbb készüljenek fel Biden tervezetének esetleges elfogadására. A tényleges 61 százalékos teher várhatóan kevés családot érint, mivel sokan vagyonuk átcsoportosításával, vagyontárgyaik átruházásával, elajándékozásával kerülnék el az adófizetést.

Kérdéses, hogy a tervezet túljut-e a kongresszuson. Várhatóan számos demokrata szenátoron fennakad az elképzelés.

step-up basis adókulcs tőkenyereség öröklés Amerikai Családok Terve USA Joe Biden adózás adóemelés
Kapcsolódó cikkek