Magyar gazdaság

Több tízezer kkv választotta már az NHP hajrát

Már több mint 2200 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a vállalkozások a hitelprogram keretein belül.

A tavaly áprilisi indulása óta már több, mint 34 ezer kis- és középvállalkozás jutott 2200 milliárd forintnyi kedvező kamatozású hitelhez a Növekedési Hitelprogram (NHP) hajrá keretein belül – írja a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Az idén 8 éves Növekedési Hitelprogram 2013-as indulása óta 70 ezer vállalkozás forráshoz jutását biztosította.

Az MNB 2020 áprilisában indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kkv-szektornak. 2021 április végéig 2 220 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok a jegybank felé, több mint 34 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan, ténylegesen azonban ennél is több ügylet jött már létre, a megkötött szerződések volumene a 2 400 milliárd forintot is megközelítheti.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A konstrukció keretösszegét az MNB idén áprilisban 3 ezer milliárd forintra emelte.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében eddig megkötött szerződések volumenének 33 százaléka új beruházási vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 11 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az központi bank 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. Az idén 8 éves Növekedési Hitelprogramban, annak 2013-as indulása óta, 70 ezer vállalkozás jutott forráshoz 5 600 milliárd forint összegben.

A program az MNB becslései szerint mintegy 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez az elmúlt években.

A szeszesital és a dohány is kikerül a maginflációból

A maginfláció számításának köréből kiveszik a szeszes ital és dohányáru kategóriát – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) NHP Hajrá központi bank hitel kkv vállalkozás jegybank
Kapcsolódó cikkek