Magyar gazdaság

Dubajban nyomoz a német adócsalók után a berlini kormány

A Olaf Scholz vásárolt egy CD-lemezt, amely állítólag hosszasan sorolja a német állampolgárok Dubajban parkolt vagyonát. Nem ő az első berlini pénzügyminiszter, aki névtelen informátorok segítségét vette igénybe, hogy lecsapjon a német adókerülőkre.

A berlini pénzügyminisztérium közölte: a CD-n lévő információkat eljuttatták a német regionális hatóságoknak, amelyek azokat megvizsgálva hamarosan eljárást indíthatnak az adócsalással gyanúsított állampolgárokkal szemben.

Minden eszközt felhasználunk, hogy leleplezzük azokat, akik megszegik az adótörvényeinket

- idézte az AP hírügynökség Scholzot, aki hozzátéve, hogy Dubajban mostanáig rejtőzködhettek az adókerülők.

Fotó: EyePress News / AFP

A hírek szerint a berlini pénzügyminisztérium még januárban kezdett tárgyalni a névtelen informátorral az adatok megvásárlásáról, amely bár már februárban a pénzügyminisztérium birtokába került, de a megszerzéséről csak most adtak hírt.

Korábban Scholz egyik párttársa, Norbert Walter-Borjans volt észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminiszter is hasonló módszerrel tett szert egy jelentős adatbázisra arról, hogy mekkora vagyonokat próbálnak elrejteni a német adóhatóság elől az ország állampolgárai Svájcban. A bankárországban a hír nagy felzúdulást keltett, főleg azután, hogy a német hatóságok eljárásokat indítottak az így leleplezett adókerülőkkel szemben. Akkor sokan azzal próbálták elkerülni a tetemes büntetéseket, hogy feljelentették magukat az adóhatóságnál, mielőtt az lecsapott volna rájuk.

https://www.vg.hu/penzugy/offshore-botrany-meg-fogja-lepni-hanyfele-modon-mosakodnak-468160/

Németország adókerülés adócsaló Dubaj Emirség Olaf Scholz adócsalás
Kapcsolódó cikkek