Magyar gazdaság

A cseh jegybank is emelt az alapkamatán

S. V. | Követte a magyar példát Csehország, a központi bank a várakozásoknak megfelelően tegnap kamatot emelt. A közép-európai térségben ezzel már a második ország hajtott végre monetáris szigorítást, hogy fellépjen az elszabadulásának veszélye ellen. Az emelés mértéke a várakozásokkal megegyezően 25 bázispont lett, ezzel az alapkamat 0,5 százalékra változott. A Bloomberg felidézte, hogy a Covid-világjárvány kitörése után az tagállamai közül a csehek vágták vissza a legnagyobb mértékben a kamatokat, most viszont a jelek szerint héja álláspontot képviselt a központi bankjuk, vagyis a fogyasztói árak hirtelen megugrására azonnal válaszlépéssel reagált.

A döntést már a hét elejétől elkezdte árazni a piac, az euró-cseh korona keresztárfolyam 25,6-ről 25,4-ig ereszkedett, a bejelentés utáni percekben azonban már nem erősödött tovább a korona.

A tízéves cseh kötvények másodpiaci hozama 1,74 százalék volt a kamatdöntés után.

A főbb mutatók alapján a jegybanknak nincs oka tovább növelni a forgalomban lévő pénz­mennyiséget – mondta a hírügynök­ségnek Melanie Fischinger, a Commerz­bank elemzője. A cseh gazdaság ugyanis a vártnál sikeresebben vészelte át a téli időszakot, az év hátralévő részére vonatkozó kilátások, az oltási program előrehaladását is figyelembe véve, pozitívnak tűnnek – tette hozzá.

A jegybank csaknem egy éve hangoztatta, hogy a hitelfelvételi költségek 2021-ben emelkedni fognak. A döntéshozók azonban rendre hozzátették, hogy nem érdemes aláásni a törékeny fellendülést idő előtti monetáris szigorítással. Az előző, májusi ülés után viszont feladták óvatos álláspontjukat, mondván: sokat enyhültek az elhúzódó – a járványhoz kapcsolódó – visszaesés kockázatai.

A monetáris hatóság szerint a globális inflációt az ellátási láncok problémái és a magas nyersanyagárak pörgették fel, szerencsére ezek a szélsőségességek valószínűleg normalizálódnak. De mivel a cseh árindex változása az 1–3 százalékos sáv fölső határához közelített, ezért a jegybank a kamatemelés mellett döntött, mivel meg kívánta akadályozni, hogy a globális tényezők felerősítsék az inflációs várakozásokat és fokozzák a keresleti nyomást Csehországban.

Jaromir Sindel, a Citigroup prágai közgazdásza szerint az év második felében egy újabb kamatemelés, majd 2022-ben további három tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Sőt, nem zárja ki, hogy még az idén szükség lesz egy harmadik kamatemelésre is, ha nem igazolódik be az a várakozás, amely szerint a maginfláció csak lassabban nő, és

a munkaerőpiaci fellendülés visszafogottabb hatást fejt ki az árak változására. Májusban az éves infláció 2,9 százalék volt, a jegybanki cél

2 százalék.

Ezek is érdekelhetik