Magyar gazdaság

A járvány után rákapcsoltak a britek

A brit 1,5 százalékkal nőtt az áprilissal zárult három hónapban, a márciusban véget ért háromhavi időszak 1,5 százalékos visszaesése után. Ez az első növekedés a 2020 október–decemberi időszak óta, és megfelelt a piaci várakozásoknak. A fellendülést elsősorban a korlátozások jelentős enyhítésének hatására magára találó szolgáltatási szektor teljesítménye táplálta, ami csak fokozott az erős kiskereskedelmi forgalom.

Havi alapon a GDP 2,3 százalékkal nőtt áprilisban, a legnagyobb mértékben 2020 júliusa óta, és felülmúlta a 2,2 százalékos piaci előrejelzést, míg éves alapon 27,6 százalékos növekedést mértek, részben az igen alacsony bázis miatt

– közölte a brit statisztikai hivatal.

Fotó: Shutterstock

Hangsúlyozták, hogy április volt a harmadik olyan hónap a sorban, amikor nőtt a brit hazai össztermék:

a szolgáltatási szektor 3,4 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest, a feldolgozóipar 1,3 százalékkal esett vissza, míg az erőteljes március után az építőipar is 2 százalékkal zsugorodott.

A növekedés ellenére az áprilisi GDP még mindig 3,7 százalékkal alacsonyabb a pandémiát megelőző, tavaly februári szintnél, de 1,2 százalékkal meghaladja a tavaly októberi, első felívelés csúcsát.

A világ egyik leggyorsabb oltási programjának köszönhetően a brit gazdaság nagyrészt ledolgozta az 1709-es nagy fagy óta mért legnagyobb, 9,8 százalékos éves gazdasági visszaesést,

és a továbbiakban a felívelés gyorsulása várható. A Capital Economics kutató intézet becslése szerint a gazdaság növekedése májusban is erőteljes volt, a fogyasztók továbbra is lelkesen költekeznek, a május végével véget érő három hónap átlagát pedig 3,4 százalékkal magasabbra várják az április véginél.

Fotó: Justin Tallis / AFP

Kormányzati előrejelzések szerint a brit GDP az idei második negyedévben 6,5 százalékkal növekszik, míg a Bank of England a legfrissebb előrejelzésében

az idei év egészére vonatkozóan 7,25 százalékos növekedésre számít, felfelé módosítva a korábbi előrejelzésében szereplő 5 százalékos pluszt.

Az országban a jelenlegi nyitási menetrend szerint június 21-ig, vagyis tíz napon belül gyakorlatilag teljesen megszüntetik a korlátozásokat, bár egyre több egészségügyi szakember javasolja ennek néhány hetes halasztását, mivel az először Indiában azonosított Delta vírusvariáns terjedése miatt az utóbbi időszakban ismét nő a fertőzöttek száma az országban.

gazdasági növekedés GDP koronavírus EU növekedés Nagy-Britannia válság
Kapcsolódó cikkek